„Je fakt, že řešíme optimalizaci sítě pekáren, ale v tuto chvíli není nic konkrétního rozhodnuto," řekl Karel Hanzelka. Podobné vyjádření Deníku poskytl také před pěti měsíci.

Další skutečností je to, že Penam provozuje po celém Česku deset pekáren a na sousední jižní Moravě vznikl moderní provoz pekárny Penam v Rosicích. Právě kvůli tomu se už vedení rozhodlo uzavřít pekárnu Brno-Hepek.

Pro Penam může být ve finále výhodné i to, když uzavře i třebíčskou pekárnu a v provozu bude ta v Rosicích, což je přibližně čtyřicet kilometrů od Třebíče.

Uvědomuje si to i Simona Dvořáková z Třebíče, která v místní pekárně dříve pracovala. Uzavření provozu pokládá za téměř jisté, přesto napsala dopis přímo Andreji Babišovi (ANO), bývalému majiteli Agrofertu a nyní ministrovi financí. „Vaši zaměstnanci v třebíčské pekárně uměli vyrobit a splnit normy pro celý region a uspokojit chuťové buňky všech zákazníků. I chléb a rohlíky jsou výborné a změna, která by nastala přesunem do rosické pekárny, by měla velký dopad na prodej, protože rosické pečivo je nesrovnatelné s třebíčským, a spousta zákazníků by přešla ke konkurenci," uvedla Dvořáková.

Spekulace o uzavření třebíčského provozu, jehož historie sahá do osmdesátých let minulého století, zaznamenal i majitel několika prodejen potravin na Vysočině i jižní Moravě Milan Kučera. „Povídá se o tom už dlouho, žádná zaručená zpráva se ke mně ale zatím nedonesla," poznamenal.

Zároveň přiznal, že pokud by se pekárna v Třebíči zavřela, on jako obchodník by to nejspíš nijak nepocítil. „Ono už to totiž teď funguje tak, že ne všechno pečivo se peče ve všech pekárnách Penamu. Když to zjednoduším, tak někde se pečou housky a jinde buchty a já to ani nepoznám," vysvětlil Kučera.

Faktem je, že třebíčská pekárna prošla za poslední dobu hned několika změnami. Ani zdaleka se tam už nepečou všechny druhy tradičního pečiva, jak tomu bylo dříve a na které byli zákazníci zvyklí.

Pokud by mělo dojít k hromadnému propuštění a třeba i úplnému uzavření třebíčského provozu, dozvěděl by se to třebíčský úřad práce. Zatím ale takovou informaci nemá.

„Pracovní poměr hromadně propuštěného zaměstnance skončí výpovědí nejdříve po uplynutí třiceti dnů od doručení písemné zprávy zaměstnavatele pobočce úřadu práce," ocitoval ze zákona ředitel třebíčského pracoviště Úřadu práce ČR Lubomír Kundela.