Původně se o průhledech mluvilo jako o nových lákadlech pro turisty, po jejich neúspěšném provedení a nelichotivé přezdívce pařeniště se však radnice rozhodla, že bude lepší, když průhledy zmizí. 
A tak se včera ráno dělníci pustili do jejich zakrývání.

„Jen tady stojím a nevěřícně kroutím hlavou, když už se to udělalo a daly se 
do toho peníze, mělo se to podle mého dotáhnout 
do konce a zvelebit to, 
ne že se to bude rušit. Ale je pravda, že průhledy už mají takové jméno, že by se asi všichni i po nějakých snahách to zlepšit smáli," řekl včera ráno přímo u průhledu v horní části Masarykova náměstí důchodce Jaroslav Kožíšek.

BUDE TO SERVISNÍ VSTUP

Průhledy dělníci nezasypávají, ale zakrývají. „Zůstane tam kanálové víko tak, aby se tudy daly dostat nějaké věci do podzemí, protože přes domy je to komplikované. Průhledy už ale zkrátka nebudou. Budou 
to vstupy pouze pro správu jihlavského podzemí," informoval Vratislav Výborný (ČSSD), náměstek primátora Jihlavy, který má na starosti úsek rozvoje města. Do podzemí tedy už nebude možné nahlížet. „Přiznejme si, že ono tam stejně nebylo nic vidět. V jednom je kanál 
a ve druhém ani nevím, co je vidět," podotkl Výborný.

Náklady na zakrytí se podle náměstka pohybují kolem sto padesáti tisíc korun. Kolem dvou set tisíc korun stálo samotné vybudování průhledů. Průhledy byly součástí projektu, který zahrnoval další drobné úpravy ve městě, v jeho historickém centru.

U zrodu projektu byl nynější náměstek primátora pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal (ODS). „Jsem rád, že se našlo nějaké rozumné řešení. Bohužel očekávání, se kterým průhledy vznikaly, se nenaplnilo. Bylo to navržené jinak, než se to provedlo. Sám jsem byl nemile překvapen. Myslím si ale, že je to drobný detail, 
v projektu byla řada dalších pěkných akcí, jako například revitalizace parkánu, průchod do Hluboké ulice, a ty se podařily," vyjádřil se Jaroslav Vymazal. Zároveň si myslí, že při tak velkém množství projektů se každý detail bohužel nepodaří.

I podle Výborného byly průhledy dobrou myšlenkou, která se nepovedla. „Původně mělo být sklo 
v úrovni vozovky, ale pak se zjistilo, že by tam zatékalo. Jsem rád, že to nejsou úplně vyhozené peníze a využije se to jako potřebný přístup do podzemí," poznamenal Výborný.