Stroje však rozbahnily zatravněnou plochu parku, což se jeho návštěvníkům, mezi které patří především pesjkaři, nelíbí. Obyvatelé Skalky si také stěžují, že cyklostezka narušila ráz parku.

„Býval to hezký park. Nepochopil jsem, proč se tam musí dělat asfaltová cyklostezka, dalo se jezdit pohodlně i po těch vyšlapaných cestičkách… nebo už dnes neumí cyklisté jezdit po přírodních cestách?" okomentoval výstavbu cyklostezky na sociální síti Facebook Tomáš Kaser.

Takový názor však nesdílí všichni Jihlavští. „Vím, že na cyklostezku lidé nadávají, že výstavba poničila životní prostředí. Mně se ale líbí 
a jsem ráda, že nemusím chodit v bahně," řekla Helena Váchová, která chodí na Skalku pravidelně venčit psa.

ÚPRAVY AŽ NA JAŘE

Lokalita Skalka má být revitalizována jako celek 
a dostavba cyklostezky od dětského hřiště na Skalce směrem ke garážím na Telečské ulici, kde se nový kus stezky napojuje na další směrem do Pístova, je součástí revitalizace.

„Každému je srozumitelné, že každá stavba po dobu svého vzniku má vliv minimálně na nejbližší okolí, stavbu stezky pro chodce 
a cyklisty nevyjímaje. Nelze dnešní přístup ke stavbám hodnotit zkušenostmi 
z předrevoluční doby, kdy nebylo vždy zvykem po stavbách uklízet a uvádět okolí do původního, nebo dokonce ještě do lepšího stavu," okomentoval stížnosti mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Rozbahněné okolí cyklostezky by mělo být upraveno na jaře. „Přirozeně bude nějaký čas trvat, než se znovu uchytí tráva a tak dále. Město si na stavby tohoto typu standardně do smluv s dodavateli dává termíny dokončení samotné stavby a pak další termín na úpravu zeleně v okolí podle ročního období i klimatických podmínek," dodal Tulis.

Již před výstavbou cyklostezky se objevovaly reakce, zda by nešlo volit jiné řešení, které by lépe zapadlo do okolní přírody. Nabízela se například štěrková cesta. Město se však nakonec rozhodlo pro asfalt. Dle mluvčího radnice výstavbu hodnotil i odbor životního prostředí.

Součástí revitalizace Skalky má být i výsadba nových stromů. V uplynulých měsících u cyklostezky vzniklo i nové workoutové hřiště. Upraveno má být také fotbalové hřiště či bývalé koupaliště na Skalce.

IVANA HOLZBAUEROVÁ