Vzhledem k tomu, že tito dva kandidáti uspěli i celkově v letošních volbách, postupují tedy do druhého kola prezidentských voleb, které se uskuteční za čtrnáct dní.

Na třetím místě se v prvním kole voleb umístil Pavel Fischer se 4 405 hlasy. Hned za ním je s 3 648 hlasy Marek Hilšer, Michal Horáček s 2 992 hlasy, Mirek Topolánek s 1 439 hlasy a Jiří Hynek s 514 hlasy. Se stejným počtem hlasů, a to 212, skončili na posledním místě, co se Pelhřimovska týče, Petr Hannig a Vratislav Kulhánek.

Nad skládkou v Nové Cerekvi se stále drží oblak dýmu.
Hasiči mají skládku pod kontrolou, od nádraží se stále šíří oblak dýmu

V pelhřimovském okrese mohli lidé svůj názor vyjádřit v celkem 194 okrscích. Volební účast byla 66,64 procent, což je o několik desetin méně než v roce 2013, kdy se v naší republice uskutečnila první přímá volba prezidenta. Tehdy přišlo k volbám přesně 66,97 procenta voličů z Pelhřimovska. Stejně tomu tak před pěti lety bylo i s výsledkem, i tehdy totiž v prvním, ale i druhém kolo prezidentských voleb získal nejvíce hlasů Miloš Zeman.

K výsledkům letošních voleb se vyjádřil i předseda Okresní hospodářské komory Pelhřimov Martin Plachý, který tvrdí, že výsledky dopadly podle průzkumu. „Není tedy velké překvapení, že na prvních dvou místech se umístili tito kandidáti. Všechno se ale rozhodne ve druhém kole. To je podle mého názoru zcela otevřené. Kandidáti, kteří jsou na třetím, čtvrtém a pátém místě, mají totiž dohromady stejně hlasů jako místo druhé. Tím chci tedy říci, že když se budou hlasy přelévat, tak vítěz zatím není zcela jasný,“ přemítal Plachý.

Osobně ale z výsledků volem příliš nadšený není. „Můj kandidát do druhého kola nepostoupil. S výsledkem voleb tedy úplně spokojený nejsem, ale nehroutím se kvůli tomu, protože se to očekávalo. Průzkumy se tentokrát relativně trefily, a to i v tom, že kandidáti na nepostupových místech jsou zařazeni hodně za sebou,“ okomentoval Plachý. Dodal také, že celkem zajímavý a nečekaný pro něj ale byl relativní neúspěch Mirka Topolánka. 

Soupeři pro druhé kolo prezidentských voleb: Miloš Zeman a Jiří Drahoš
Miloš Zeman zvítězil i na Vysočině

V okrese Pelhřimov je pouze jedna obec, ve které nezískal nejvíce hlasů v rámci prvního kola prezidentských voleb ani jeden z favoritů a finalistů, tedy Miloš Zeman a Jiří Drahoš. V Proseči pod Křemešníkem totiž dostal od voličů nejvíce hlasů Pavel Fischer. Svůj hlas v Proseči dalo Pavlovi Fischerovi 15 lidí, což je 28,30 procenta. O jeden hlas tak předběhl Jiřího Drahoše, který od obyvatel Proseče získal 14 hlasů. Miloš Zeman od nich získal 9 hlasů.