Chorobopis Petra Svobody by vydal na pořádně tlustou knihu. V tomto ohledu mu osud do vínku moc štěstí nepřibalil. Vždycky, když jako bájný fénix vstával z popela, musel odklízet z cesty nejednu překážku.

Tři roky byl bez atletiky, vypadalo to, že nejenže bude muset ukončit kariéru, ale v jednu chvíli mu hrozilo, že by mohl přijít o nohu. Tak nešťastně se vyvinulo zpočátku nevinné zranění achilovky. Se zdravotními problémy se potýkal i ve stávající sezoně, kvůli poraněnému stehennímu přitahovači dokonce vynechal mistrovství Evropy v Amsterdamu. Ale v Riu nechybí!

To se však nedá říci o jeho dlouholetých souputnících či dalších úspěšných protivnících. V Brazílii budou chybět všichni medailisté z mistrovství světa 2013 a 2015, na start se nepostaví ani nikdo z olympijských medailistů z Londýna. Jedinou výjimkou je vítěz z Pekingu 2008 Dayron Robles, ale i kubánský atlet je v současné době jen stínem své nejslavnější éry v roce 2008.

A cíle Petra Svobody? „Rád bych jako v Pekingu a loni na mistrovství světa postoupil do semifinále, pak se uvidí," je přání Svobody. „Je to super, až mě to děsí. Cítím, že ve mně něco bouchne," dodává bojovně odchovanec třebíčské atletiky v souvislosti se svým oblíbeným rčením o „budišovské atomovce."

Z rozběhu postoupí do semifinále hned 24 překážkářů. Svobodovo letošní maximum 13,59 ho řadí někam na konec třetí desítky startovního pole ze 43 atletů.

Jak to dopadne? Jasněji bude v úterý okolo 1:40. Olympijský vítěz bude znám o den později. Trůn je volný.