Výsledky sobotní policejní akce na honech v Borovné a Telči mluví jasně, myslivci si dávají pozor a jsou vzorní.

„V sobotu jsme zkontrolovali celkem 57 myslivců, u všech jsme provedli orientační dechové zkoušky, zkontrolovali doklady, které mají mít, což jsou zbrojní průkazy, doklady zbraní a lovecké lístky," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle ní policisté nezjistili žádné pochybení. Jak sama říká, v posledních letech se přístup účastníků naháněk zásadně změnil. Zatímco v minulosti bývalo jejich součásti popíjení alkoholu, nyní je situace jiná. „Všichni jsou zodpovědnější a nikdo si to nedovolí. Za posledních pět šest let jsme měli naprosté minimum takových případů. A většinou se jednalo o zbytkový alkohol," informovala Čírtková.

Místo vraždy ulice Slavíčkova u křižovatky se Sokolovskou ulicí.
V Jihlavě měl vraždit bývalý partner oběti. Zřejmě je také po smrti

A právě zbytkový alkohol zapříčinil, že letošní kontroly nebudou bez přestupku. Minulou sobotu odhalili policisté na honu na Havlíčkobrodsku jednoho myslivce, který nadýchal 0,3 promile alkoholu. Policisté mu na místě zadrželi zbraň a udělili pokutu ve výši 2 000 korun.

Policisté pečlivě kontrolují i technický stav zbraní. „Pokud zjistíme, že její stav je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva," sdělila Čírtková. Policisté mohou při zjištění některých nedostatků nařídit zaplacení pokuty do 5 000 korun.

Jedním z kontrolovaných myslivců byl v sobotu František Dvořák. „Osobně jsem nebyl přítomen na honu, kde by myslivec nadýchal. Myslím si, že ty časy, kdy myslivci před honem pili, jsou už pryč. To se dělo tak před třiceti lety. Dneska určitě ne. Zbraně jsou podstatně nebezpečnější, než bývaly, střelivo je také mnohem kvalitnější. Musíme si proto dávat pozor," vyjádřil se Dvořák.

Ve Velké gotické síni jihlavské radnice spisovatel Ladislav Vilímek pokřtil své dvě nové knihy.
O historii Jihlavy vypráví dvě nové knihy

Podle něj se navíc musí každý na hon připravit již doma. „Zbraň musí být vyčištěná, to se dělá po každém honu. Pak si musím podle toho, co se bude lovit, připravit patrony a zkontrolovat, jestli mám všechny doklady platné a v pořádku," doplnil Dvořák.

Markéta Jelínková