V programu zazní duchovní moteta německého skladatele Nicolause Zangia (1570–1617), který byl přibližně od roku 1604 ve službách moravského zemského hejtmana Karla z Lichtenštejna a který nashromáždil poměrně rozsáhlou sbírku hudebnin, zčásti zakoupenou u vídeňského kupce Martina Keyla.

"V roce 1609 dal Zangius vytisknout moteto ke svatbě dcery Karla staršího ze Žerotína Bohunky a Hynka mladšího Bruntálského z Vrbna, o dva roky později věnoval tisk německých písní Janu Divišovi ze Žerotína, který v té době spravoval náměšťský zámek. Posluchači tak po čtyřech staletích uslyší hudbu autora, který měl k Náměšti a Žerotínům blízký vztah,“ představil program koncertu kastelán Marek Buš.

První vánoční strom svítí na Třebíčsku ve Slavěticích. Zároveň s tím se na místě uskutečnil koncert zpěváka Bohouše Josefa. Spolu s ním vystoupila zpěvačka Anežka Binková a také děti ze souboru Hrotovčánek ze Základní školy V Hrotovicích.
VIDEO: První vánoční strom svítí ve Slavěticích

Oba účinkující soubory již na náměšťském zámku v předchozích létech koncertovaly. Hlavním posláním ansámblu Capella Ornamantata je autentická interpretace převážně duchovní hudby 16. a 17. století a prezentace v České republice zatím méně známých dechových nástrojů, jakými je cink, barokní pozoun, dulcian a další.

Jeho členové působí v renomovaných českých i zahraničních souborech staré hudby. Capella Ornamantata má na svém kontě řadu prestižních vystoupení v České republice i v zahraničí a do svých projektů zve zahraniční hudebníky. Zakladatelem a uměleckým vedoucím souboru je Richard Šeda.

Komorní sbor Versus se věnuje výhradně duchovní hudbě z období renesance, raného baroka, dvacátého století i dílům soudobým. Soubor vznikl v roce 2003 jako komorní sbor studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně pod záštitou Ústavu hudební vědy FF MU. V roce 2009 se stal součástí brněnského sdružení hudebníků Ensemble Opera Diversa.

Sbor založil a dosud vede Vladimír Maňas, odborný asistent Ústavu hudební vědy FF MU, který se dílu Nicolause Zangia věnuje dlouhodobě v rámci svého odborného výzkumu. Ve spolupráci se souborem Capella Ornamentata a sborem Versus připravuje premiérovou nahrávku Zangiových duchovních skladeb k čtyřstému výročí jeho úmrtí.

Vodu z vranovské přehrady čerpá pontonové zařízení ve Štítarech.
Ještě před dvacet lety pili obyvatelé Jemnice vodu z rybníka

„V podvečer první adventní neděle se tak můžete těšit nejen na ojedinělou a téměř neznámou hudbu v podání špičkových interpretů, ale již tradičně i na malé adventní občerstvení, které po skončení koncertu bude připraveno v pokladně zámku. Srdečně vás zvu,“ doplnil pozvání Marek Buš.