I přes nepříjemný vítr a občasné přeháňky se mnou do zahrad vstupuje dav lidí. Po roce se opět pro veřejnost otevřely zahrady Kinských. Letošní téma je zrcadlení. „V zahradách jsem byla už minulý rok. Dnes se ráda vracím,“ říká návštěvnice Radka Sílová, která se nejvíce těšila na rostliny. Ty jsou totiž jejím koníčkem. „Téma je zajímavé a zrcadla všeho druhu dodávají zahradám šmrnc,“ myslí si.

Hlavními prvky jsou krásnohled a zrcadlová instalace Chvění prostoru. Obří zrcadlová folie, kterou rozechvívají vibrace. Vzniká tak vlnící se obraz okolí. Dnešní vítr mu dodává pořádný rytmus.

Jedna z pořadatelek, která prochází kolem, mi poradí: „Podívejte se krásnohledem na Zelenou horu, která se v jeho pohledu zrcadlí. Stojí to za to!“ A má pravdu: pohled ním je opravdu dechberoucí. Nedivím se, že se u něj střídají lidé jak na běžícím pásu. A to jen proto, aby také mohli nakouknout a spatřit tak kostel z jiné perspektivy.

Pro mládež od osmi do šestadvaceti let, která potřebuje podat pomocnou ruku, funguje ve Velkém Meziříčí Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Wellmez.
Jaký byl koronavirový rok 2021 v nízkoprahovém zařízení Wellmez

Počasí se vylepšuje a mezi mraky se objevuje slunce. Jdu se občerstvit na nádvoří, kde jsou rozmístěné stánky s jídlem a pitím. Zuzana Kameníková, která prodává cider a mošt, říká, že je na otevření zahrad poprvé. „Domluvili jsme se s pořadateli na prodeji našich nápojů na této akci. Mají zde jablečný sad. Jablka máme jejich, naše firma je z Brna,“ vysvětluje. Mezitím mi podává kelímek s jablečným moštem. „Prodej se zatím daří,“ dodává.

Beru jablečný mošt a přesouvám se z nádvoří do areálu konírny na hudební vystoupení klavírního tria. „Koncert dodává zahradám kouzlo. Akustika konírny je skvělá, hrají opravdu nádherně,“ obdivuje hudebníky posluchačka Ilona Němečková.

Zahrady byly pro návštěvníky otevřené celý víkend.