Hlavním cílem bylo pro ověření spolupráce a komunikace mezi jednotlivými záchranářskými složkami. „Bylo to jedno z největších letošních cvičení na Vysočině," řekla mluvčí krajského ředitelství hasičského záchranného sboru Petra Musilová.

Scénář byl jasný: Při výkopových pracích v areálu vybuchl plyn. Přímo ve výkopu zůstal zavalený člověk, který těžkým zraněním na místě podlehl. V troskách uvnitř budovy pak zůstali uvězněni další tři lidé. Záchranářům se pletli do cesty i další lidé, kteří zmateně pobíhali po budově.

Velitel zásahu povolal jednotku z Havlíčkova Brodu, která se v kraji specializuje na zásahy při závalech a má k dispozici speciální techniku k vyprošťování lidí ze závalu.
Hasiči podepřeli vchod do zborcené budovy 
a s pomocí psů vyhledávali zavalené lidi. Při průzkumu zjistili, že v nepřístupné místnosti jsou další lidé. Do zdi vyvrtali menší otvor a zkontrolovali situaci kamerou.

„Poté do zdi prorazili trojúhelníkovou díru, která zamezila možnému zborcení stěny, a tím se dostali ke zraněným," popsal velitel havlíčkobrodské hasičské stanice Martin Sedláček.
Na místě působili i členové posttraumatického intervenčního týmu, kteří pomáhali lidem v šoku. „Vyžádali jsme si také součinnost kolegů z jihlavské záchranné roty se speciálním sacím bagrem, který výrazně pomohl s odstraňováním suti," řekla Musilová.

Cvičení podle mluvčí splnilo záměr a neodhalilo žádné výraznější problémy. Složky integrovaného záchranného systému nacvičují řešení krizových situací pravidelně. „S tímto konkrétním námětem a v takovém rozsahu jsme však zatím necvičili," dodala Musilová.