V loňském roce objasnili dvě třetiny spáchaných trestných činů (63,81 %). Pro srovnání: V roce 2014 to bylo 58,01 %, v roce 2013 54,68 % případů. „Procento objasněných spáchaných trestných činů bylo v loňském roce na Třebíčsku v porovnání s ostatními územními odbory na Vysočině nejvyšší,“ podotkla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

V roce 2016 došlo na Třebíčsku celkem k 1194 trestným činům. Přitom ještě o rok dříve čísla ukazovala 1437 trestných činů a v roce 2013 jich bylo dokonce 1699. „V loňském roce došlo v porovnání s rokem předcházejícím k rekordnímu snížení počtu spáchaných trestných činů, kterých bylo v meziročním porovnání o 243 méně,“ spočítala mluvčí.

Ilustrační snímek
Cyklista skončil na záchytce, měl 2,63 promile

Ke snížení počtu spáchaných trestných činů došlo v téměř všech oblastech. O 33 skutků poklesla násilná trestná činnost, o 131 bylo vloni v porovnání s rokem 2015 méně majetkových trestných činů a o 67 skutků se snížil i počet v oblasti hospodářské trestné činnosti. K mírnému zvýšení počtu trestných činů došlo u mravnostní kriminality, kde se zvýšil počet o dva skutky.

K nejvíce trestným činům došlo v loňském roce v Třebíči a obcích v jejím okolí. U 251 trestných činů spáchaných v loňském roce policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Osoby mladší osmnácti let loni spáchaly celkem 43 trestných činů, což je o deset méně než o rok dříve.

Velkým úspěchem třebíčských policistů bylo objasnění rozsáhlé série poškozování majetku sprejováním, počet případů se vyšplhal na rovnou stovku. Trestnou činnost páchali v Třebíči dva mladí muži. Jejich cílem se staly zejména domy, garáže a elektrorozvaděče, celková škoda byla vyčíslena na necelých 250 tisíc korun.

Koniklec luční na Klučovském kopci.
Koniklec luční kvete pouze na Klučovském kopci. Podívejte se

Dopadnout se policistům podařilo také muže, který v Třebíči okrádal starší ženy. Jeho cílem se stalo celkem šest žen, které náhodně potkal na ulici. Kromě krádeží se dopustil i loupežného přepadení, při kterém napadená žena utrpěla vážné zranění.

Objasnit se kriminalistům podařilo také trestnou činnost trojice pachatelů, kteří se zaměřili na zástupkyně finanční společnosti nabízející půjčky. Ženy vylákali na sjednané místo a peníze, které s sebou přinesly k pokrytí půjčky, se snažili odcizit.

V prosinci policisté dopadli pachatele, který během jedné noci poškodil v Třebíči celkem dvaadvacet vozidel. Na automobilech ničil zpětná zrcátka a majitelům vozidel způsobil celkovou škodu za více než 130 tisíc korun.