Ti – řečí úředníků – nepřijali žádné usnesení, když schvalovali novou vyhlášku o místním poplatku za nakládání s komunálním odpadem.  A tak zůstává v platnosti vyhláška stará. Lidé zaplatí stejně jako loni, tedy 600 korun. Osvobozené jsou nejslabší sociální skupiny. A nezačne platit výjimka, kterou obsahoval právě nový návrh.

Ilustrační foto
Prvňáci mají svá tabla! Představíme školáky ze ZŠ a MŠ v Lipníku

„Měla se týkat ani ne deseti obyvatel, kteří mají trvalý pobyt v Budějovicích, vlastní dvě nemovitosti, přičemž ve druhé nebydlí, je prázdná. Přicházeli na radnici opakovaně s žádostí, aby nemuseli platit za popelnici v té prázdné nemovitosti,“ vysvětlil vedoucí budějovického finančního odboru Bohumil Horník důvod, proč se objevilo osvobození od poplatku u této specifické skupiny Budějovičanů v návrhu nové vyhlášky.

Když občan přijde na radnici s podnětem, musí se jím úředníci či politici zabývat. Proto městská rada požadavek do návrhu zapracovala a předložila zastupitelům ke schvalování.

Ještě než nová vyhláška neprošla, rozproudila se kolem ní mezi zastupiteli živá diskuse.

Byt pro vnučku

„Chodí k nám na radnici pán, zdědil byt, schovává ho vnučce, které je 14 let. V bytě nebydlí ani ho nepronajímá. Ukázal nám, že je prázdný,“ uvedl za všechny ilustrační příklad žadatele o výjimku starosta Vlastimil Bařinka (SOMB a STAN).

Šéf finančního odboru Horník k tomu doplnil názor, jenž se objevuje a podle kterého osoba nemůže produkovat odpad na více místech města. Na to lidovec Petr Žák reagoval, že i v nemovitostech, kde nikdo není, se odpad produkuje.

Návrh se nelíbil ani dalšímu lidovci Radku Doležalovi. „Když mám nemovitost, jsou s tím spojené povinnosti a různé poplatky, 600 korun v poměru k hodnotě majetku není zas tak moc,“ řekl s tím, že i kontroly jsou v těchto případech určitě problematické.

„Žádá šest až osm občanů, my je vyzveme, v termínu je zkontrolujeme. Mimo to městská policie hlídá, jestli se tam něco neděje. Jestli se třeba nevyváží suť při rekonstrukci,“ vysvětloval starosta, jak by prověřování probíhalo. „To přece snad ani nejde kontrolovat,“ podotkla Yvona Švaříčková (ODS) v narážce na nedotknutelnost obydlí.

Vlevo Zdeněk Raus z Gymnázia Třebíč, vpravo Vítězslav Svoboda z Obchodní akademie a Hotelové školy v Třebíči.
Učitelé zachránili život chlapci, kterému selhaly životní funkce

Na to úředník Bohumil Horník reagoval, že důkazní břemeno je v tomto případě na občanovi, který žádá.

Předkládanou výjimku zpochybnil i Petr Stejskal (Svobodní). „Musí to být legrační divadlo, když jdou úředníci na kontrolu. Ti lidé pro ně vytvoří pro tu chvíli Potěmkinovu vesnici,“ řekl.

Každá výjimka podle něj plodí další výjimky a vzniká nebezpečný precedent. „Spousta lidí dokáže výborně kalkulovat a zneužívat. V tom jsou Češi šikovní,“ dodal Stejskal.