Vymyslelo, že osloví jednotlivce, ale i spolky, školy či sdružení ve městě, aby se přidali k pečení perníkových kachlů, z nichž sestaví pořádná perníková kamna.

Cílem je vytvořit společný vánoční dárek a možná i rekord ve smyslu „perníková kamna, která si upekli občané jednoho města". „Především však chceme udělat něco nápaditého a milého, co nás všechny bude nejen v předvánočním čase spojovat, ale také později nám připomene hezké chvíle společně strávené při této činnosti," podotkla ředitelka humpoleckého infocentra Marcela Kubíčková.

Na kamna padne přibližně 130 kachlů o rozměrech 15 krát 15 centimetrů. Stavění kamen se uskuteční 9. prosince od 16 hodin v klubu kina a jsou na něj zváni všichni, kteří budou chtít přiložit ruku k dílu. K vánoční atmosféře přispěje i popíjení svařáku a pojídání cukroví.

Kamna se jmény všech pomocníků ozdobí prostory infocentra, po svátcích se z nich na pár let stane voňavý exponát v tamním muzeu.

Recept na kachle vánočních kamen

Suroviny na těsto (vystačí na čtyři kachle):
200 gramů hladké mouky
70 gramů moučkového cukru
1 lžička mletého perníkového koření
1 lžíce medu
1 vejce
25 gramů tuku
Suroviny na polevu:
1 bílek + citronová šťáva
150 gramů moučkového cukru
Postup:
Mouku a cukr nasypte na vál, přidejte koření, med, vejce a tuk a vypracujte hladké, tuhé těsto, které dejte alespoň na dvě hodiny uležet. Poté těsto prohněťte a vyválejte na čtyři milimetry silný plát. Podle šablonky vykrojte kachle, položte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Na polevu utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou 
šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu. Perníčky zdobte 
až po vychladnutí.