Pošty partner by měly být plnohodnotnými provozovnami České pošty a poskytovat lidem základní poštovní služby. „K prvnímu červnu v okrese Žďár nad Sázavou fungovalo již pět pošt partner. Jedná se o obce Lísek, Vidonín, Štěpánov nad Svratkou, Heřmanov a Rozsochy," sdělil specialista pro komunikaci České pošty Ivo Vysoudil. „K prvnímu červenci by měla začít fungovat pošta partner také v obci Uhřínov," dodal Vysoudil.

Například v Lísku mají tento druh pošty již půl roku. Provozovatelem se stala jednota a poštovní služby tak zajišťují její zaměstnankyně. „Lidé jsou zatím spokojení. Dosud byla otevírací doba pošty pouze tři hodiny denně, nyní kopíruje provozní dobu obchodu," sdělil místostarosta Lísku Josef Zich.

Ani v Heřmanově novinky nelitují. Od května tam provozuje poštu partner obecní úřad, který zaměstnává pracovnici na živnostenský list.

„Jsme velmi spokojení, nová služba funguje výborně. Lidem přišla vhod i nová otevírací doba, která je denně od 16 do 19 hodin. Mohou se tak stavit na poštu i po práci. Obec je spádová, takže poštovní služby využívají i občané okolních obcí," uvedla starostka Heřmanova Pavla Chadimová. „Měli jsme ale podmínku, aby v místnosti pošty mohla fungovat i místní knihovna. Místnost prošla kompletní rekonstrukcí, byla vybavena novým nábytkem. Knihovna se do ní přestěhuje během prázdnin," dodala Chadimová.

V Rozsochách na Bystřicku službu zavedli od června. Provozovatelem je obec, pošta se přesunula do prostor obecního úřadu. „Myslím si, že je důležité, že se zachovaly téměř všechny funkce pošty. Provozní dobu jsme si mohli upravit podle toho, jak to lidé skutečně potřebují," popsal starosta Rozsoch Augustin Holý. Z finančního hlediska je podle něj služba již problematičtější. „Spočítali jsme, že ročně budeme doplácet zhruba sto tisíc korun," upozornil starosta Rozsoch Holý.

Ačkoli lidé zachování pošty ve svých obcích vítají, někteří starostové mají pochybnosti. „Podrobně jsme si prostudovali všechny smlouvy, které se nám zdají nevýhodné a jednostranné," upozornil starosta Jam Jiří Šikl. Obec proto v dohledné době poštu partner nezavede, nabídku České pošty prozatím odmítla. „Spočítali jsme, že ročně bychom museli doplácet minimálně šedesát tisíc korun. Ze strany obce jsme proto zavedení pošty partner odmítli," řekl Šikl. „Přemýšleli jsme také nad tím, co se stane, když třeba člověk provozující poštu partner onemocní, bude chtít jet na dovolenou, nebo se zkrátka rozhodne s činností skončit," dodal starosta Šikl.

Umístění pošty například do prodejny potravin podle něj také není nejlepším řešením. „Pošta je úřad, který nakládá s důvěrnými informacemi. Neumím si představit, že by se takové věci řešily v třeba jednotě, kde není zajištěno soukromí," uvedl Šikl.

První pobočka pošty partner vznikla v České republice v roce 2009. Letos má Česká pošta v plánu uzavřít dalších dvě stě smluv. Jedním z jejích argumentů je běžná praxe partnerské pošty v zahraničí. „Musíme si ale uvědomit, že to, co funguje jinde, u nás fungovat nemusí. V zahraničí to bylo vystavěno na jiných základech a jiné mentalitě," dodal starosta Jiří Šikl.