V areálu pouti je rušno. Přípravy na víkend finišují. Otevírají se stánky a všude se line vůně cukrové vaty a perníku. Lenka Repková právě umývá atrakci zvanou Boxer, na které se bude zanedlouho soutěžit o to, kdo dá větší ránu. ,,Na pouť ve Žďáře se po té pauze moc těšíme, byla to dlouhá doba. Tato pouť není tak velká jako Matějská, ale bude krásná,“ říká Repková.

Také obyvatelé Žďáru mají z pouti radost. ,,Já se těším, za mě pouť ke Žďáru patří a od prváku, co jsem začala chodit na střední školu, jsem snad ani jeden rok nevynechala,“ sděluje Eliška Němečková, obyvatelka Žďáru nad Sázavou. Lenka Vojtová, která ve Žďáře pracuje, se po dvouleté pauze také moc těší. ,,Jenom nechápu rozkopání silnice u barokního mostu, zrovna když je pouť,“ dodává Vojtová.

Studentky rozdávaly sestřičkám v novoměstské nemocnici rudé růže s přáním k Mezinárodnímu dni sester.
Studentky rozdávaly sestřičkám v novoměstské nemocnici rudé růže

Místostarostka Žďáru Ludmila Řezníčková připomíná, že kvůli pouti je uzavřená Sázavská ulice a parkoviště na Libušíně jsou vyklizená. ,,Jsme velmi šťastní, že letos je pouť v celém rozsahu,“ doplňuje Řezníčková. Děti i dospělí se mohou na atrakcích pobavit až do neděle.