„Už se moc těším, na živý betlém chodíme pravidelně. Dcerka je nadšená ze zvířátek a my s manželem se alespoň předvánočně naladíme. Jenom těch lidí tam někdy bývá až moc, člověk musí přijít včas, aby získal dobré místo a pak něco viděl,“ nechala se slyšet Sabina Špačková ze Žďáru nad Sázavou.

Stejně jako v předešlých letech divákům příběh o narození Ježíše Krista sehraje kolem pěti desítek ochotníků. Jedná se především o studenty žďárského biskupského gymnázia, Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga a také farníky z farnosti svatého Prokopa.

„Složení je poměrně stálé s tím, že občas přibude nějaký nováček. Nacvičuje se přibližně jeden měsíc, také se chystají kostýmy, řeší se organizační a technické věci a podobně,“ popsal Michael Kubík z Kolpingova díla České republiky (ČR).

Na představení podle něj ani letos nebudou chybět živá zvířata, jež jsou oblíbená hlavně u dětských diváků. K vidění však budou tentokrát pouze ovečky.

Diváci se budou moci v chladném počasí také zahřát horkým čajem nebo ještě nakoupit na poslední chvíli nějaké vánoční dárky. „Ve stánku se budou prodávat keramické a kovářské výrobky s vánoční tematikou, které vyrobili klienti terapeutické komunity Sejřek,“ informoval Michael Kubík.

Dálniční most ve Velkém Meziříčí.
Za překročení rychlosti se bude vybírat i nadále

Vstupné na živý betlém bude jako obvykle pouze dobrovolné. „A výtěžek z něj půjde opět na rozvojovou pomoc v Africe prostřednictvím projektů Mezinárodního Kolpingova díla,“ přiblížil Michael Kubík s tím, že v uplynulých letech se většinou na akci vybralo kolem dvou tisíc korun.

Lidé, kteří v úterý v podvečer na žďárské náměstí zavítají, si budou moci prohlédnout i slámový betlém v životní velikosti, o jehož instalaci do centra města se postaralo rovněž Kolpingovo dílo ČR. Před Starou radnicí bude k vidění až do Třech králů, tedy do 6. ledna 2018.