„Počítáme, že tam máme tak metrák a půl menších ryb a stejné množství velkých. Malé ryby převezeme do spodního rybníka jako násadu na příští rok. Velké prodáme, zájemců se hlásí hodně,“ usmál se hlavní organizátor výlovu Vlastimil Tatíček.

Po celý týden mohou lidé obdivovat a nakupovat produkty od novoměstských včelařů.
VIDEO: Výstavu nazvanou Vůně medu otevřel Radek Jaroš

Kapři, líni, amuři, plotice, candáti a sem tam i nějaká ta štika či jeseter se v mlhavém ránu mrskali v bahnitém dně rybníka. Ne nadlouho. „Nejprve je rybáři stáhnou sítí a pak vytahají jednotlivé ryby kesery. Trvá to několik hodin. Tento rybník má nevýhodu v tom, že nemá loviště, což je pětimetrová hlubina, do níž se ryby při výlovu stahují,“ vysvětlil majitel rybníka Petr Hajtmar.

Samotnému výlovu předcházely dlouhodobé přípravy. „Vodu z rybníka jsme začali vypouštět už týden předem. Museli jsme ji vypouštět postupně, po troškách. Studnice mají ještě starou kanalizaci z šedesátých let minulého století a nikdo neví, v jakém je vlastně stavu. Tak abychom ji nějak nepoškodili, upouštěli jsme rybník velmi pomalu,“ řekl Petr Hajtmar.

Zdroj: Helena Zelená Křížová

Práce příslušníků Petrova cechu je pro veřejnost velmi atraktivní. Málokdo si nechá ujít příležitost podívat se, jak se v sítích a keserech rybářů mrská to, co bylo donedávna skryto v hlubinách.

Nadšené obecenstvo neodradí ani chladivé počasí. A pořádnou zimu si při výlovu „užívají“ i sami rybáři. „Voda má okolo šesti stupňů Celsia a když v ní nějakou dobu jste, zrovna nejtepleji vám není,“ poznamenal Petr Hajtmar.

Nejvýše položená obec na Vysočině má celkem čtyři rybníky. „A ve všech jsou ryby. Hlavně kapři,“ řekl majitel nejhořejšího z nich.

„Dříve bývaly ve Studnicích jen dva rybníky. A ještě Musilovo jezírko, tam ale ryby nebyly. Chodívali jsme se tam koupat, bývala v něm nádherně čistá voda,“ zavzpomínal místní pamětník František Fajmon.

Díky ručnímu sekání trávy se na podmáčené louky vracejí vzácné druhy rostlin a živočichů.
Sdružení Krajina pomáhá přírodě už dvacet let

Výlov horního rybníka se letos uskutečnil po dvouleté odmlce. „Je dobré jednou za čas obměnit vodu, rybník vyvápnit a vyhubit škůdce. To mu prospěje,“ podotkl Vlastimil Tatíček.

Přestože se majitel spolu s rybáři o rybník pečlivě stará, ne vždy se podaří zabránit jeho poškození. „Chodí sem nějaké zvíře, které ničí stěny hráze. Dělá do ní díry a poškodilo je natolik, že hlína, která byla udusaná mezi kameny, sjela až na dno rybníka a ucpala odtok. Takže rybník příští rok čeká generální oprava,“ konstatoval Petr Hajtmar.