„Do Protialkoholní záchytné stanice v Jihlavě jsme v roce 2016 odvezli k vystřízlivění dvacet sedm lidí," informoval Martin Kunc, vedoucí žďárské městské policie. To je méně než předloni, kdy strážníci ze Žďáru na záchytku převezli 41 opilců, ale více než dva roky předtím. V roce 2014 na protialkoholní záchytné stanici vezli 24 osob a v roce 2013 sedmnáct.

Asistenci u opilců mají žďárští strážníci téměř na denním pořádku. „Je to velký problém," řekl Kunc.

Třeba v pátek před posledním lednovým víkendem, na opilecké eskapády zvlášť bohatým, volali lidé městskou policii do nádražní haly. Agresivní muž je tam slovně napadal. „Hlídka k jeho zajištění musela užít donucovacích prostředků, dokonce i pout," uvedl zástupce vedoucího žďárských strážníků Luboš Skřivánek. Dechová zkouška na alkohol u muže ukázala 3,42 promile a putoval na záchytku. Ve stejný den vyjeli strážníci k opilci, který na ulici stále padal a lezl po čtyřech. Ten jel místo na záchytku do nemocnice, kam ho převezla přivolaná záchranka.

Na záchytce se ocitají ti, již nadýchají kolem tří, tří a půl promile alkoholu. Často netrefí domů anebo nejsou schopní chodit a mluvit. „Někdo ale nezvládne ani dýchnout, je na tom zdravotně špatně. Nejtěžší případy tak končí právě v nemocnici," řekl Kunc. Do nemocnice k dalšímu ošetření odvezla záchranka i muže, k němuž kolemjdoucí strážníky volali v neděli 29. ledna na náměstí Republiky. „Byl podnapilý, zraněný na hlavě a patrně i podchlazený," přiblížil Skřivánek.

V méně závažných případech strážníci „odevzdávají" podnapilé do péče rodinných příslušníků. Většinu z nalezených opilých lidí tvoří muži. Nezvykle mnoho opilých ze Žďáru za krátkou dobu se v jihlavské záchytce ocitlo předloni na jaře, jen v březnu jich bylo 13. Předání opilce do záchytky zabere strážníkům zhruba tři hodiny. „Opilého člověka často vezeme na služebnu, voláme lékaře, aby ho vyšetřil, odvezeme na záchytku. Tam absolvuje další lékařskou prohlídku," popsal Kunc.

Na Vysočině je jedinou protialkoholní záchytnou stanicí ta v Jihlavě. V roce 2016 přijala 1 143 lidí. Z celého žďárského okresu tam bylo loni „hosty" dohromady 152 osob. V roce 2015 to bylo 168 lidí a v roce 2014 jich ze Žďárska přijali 147.

Záchytka má osm pokojů, pracuje tam 12 praktických lékařů. Průměrná doba zachycení je 13 hodin, maximální délka pobytu je 24 hodin. „Už neplatí, že doba záchytu musí být nejméně osm hodin. Člověk může být propuštěn po odeznění klinických příznaků opilosti," sdělil Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které stanici provozují. Opilce může přivézt Policie ČR nebo městská či vojenská policie.