Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Průjmům nahrává letní grilování

Žďársko – Celkem 143 případů salmonelózy ke včerejšímu dni evidovali za letošní rok epidemiologové ve žďárském okrese. Zejména v poslední době případů onemocnění přibylo.

4.8.2016
SDÍLEJ:

GrilováníFoto: Jarka Bernatíková, Havířov

„Každý den přibývají nové případy salmonelózy, naštěstí se zatím nejednalo o hromadný výskyt. Obvykle jde o sporadické výskyty, buď jednotlivci, anebo třeba dva nebo tři členové rodiny, kteří se nakazili při nějaké akci, třeba při grilování," informovala vedoucí územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Zdrojem salmonelózy, které nahrává teplé počasí, jsou nejčastěji nedostatečně tepelně upravená vejce, drůbeží maso, krémy, cukrářské výrobky či majonézy z čerstvých žloutků. Riziko nákazy nelze vyloučit ani u domácích vajec. Problémy, projevující se průjmy, zvracením, nevolností, horečkou a v horším případě dehydratací, způsobují bakterie rodu Salmonella. Ty se v teplém prostředí rychle množí.

„Bylo mi tak zle, že jsem ani nebyla schopná dojít k lékaři. Poslal mně léky, já mu zase vzorek stolice, z něhož mi pak potvrdili salmonelózu. Naštěstí jsem nemusela do nemocnice. Nakazila jsem z obložené bagety z bufetu, je to už několik let, a nebyla jsem tehdy sama," popsala Daniela Malá ze Žďáru nad Sázavou.

Kromě opatrnosti při výběru potravin je rovněž důležité věnovat pozornost oddělení kuchyňských ploch používaných při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou. V rámci snížení rizika kontaminace není například možné používat stejné kuchyňské náčiní na syrové a už tepelně zpracované jídlo. To se týká především oblíbeného letního grilování.

Milovníky rožněného a grilovaného masa, především drůbežího, může ohrozit také kampylobakterióza. Příznaky onemocnění jsou podobné jako u salmonelózy, počty nakažených bývají o něco vyšší – letos už jich je ve žďárském okrese 183.

„Onemocnění se přenáší z drůbežího masa, proto je nutná jeho dostatečná tepelná úprava. Kuře musí být například propečeno tak, aby maso nebylo u kostí krvavé," upozornila Mašová. I tady platí opatrnost při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou.

Autor: Lenka Mašová

4.8.2016
SDÍLEJ:
Mistry se o víkendu stali softballisté Havlíčkova Brodu (na snímku), kterým se podařilo navázat na loňskou sezonu a získali druhý titul v řadě.

Softballisté Havlíčkova Brodu obhájili extraligový titul

Poslanec Martin Lank

Martin Lank: Největší klad programu Realistů je jeho reálná splnitelnost

Předseda strany nemůže zůstat za bukem, říká Jan Veleba

Vysočina - Jediný předseda celostátní strany z Vysočiny Jan Veleba jde i do těchto voleb. Je lídrem Strany práv občanů (SPO) pro Vysočinu.

Motocyklista skončil na zemi

Chotěboř - V úterý 17. října odpoledne kolem šestnácté hodiny došlo k dopravní nehodě v Chotěboři.

Nejtepleji bylo v září v Dukovanech, nejvíc pršelo ve Velké Bíteši

Třebíčsko, Vysočina - Září bylo oproti průměru neznatelně chladnější. Průměrná měsíční teplota na Vysočině byla 11,4 °C, což představuje odchylku -1 °C od dlouhodobého normálu za období 1981 - 2010.

OBRAZEM: Dušičky. Svátek mají i květináři

Havlíčkův Brod - Dušičky, svátek zesnulých, který každoročně připadá na 2. listopad, je pro mnohé květináře na Havlíčkobrodsku jedním ze svátků, kdy jejich obchody navštíví během roku nejvíce lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení