Od přípravy na novou sezonu je neodradily ani poslední mírné zimy.

Na Novoměstsku, kam jezdí tradičně běžkaři nejvíc, nyní dokončují úpravy mostků na tratích a prořezání větví. „Když napadne dost sněhu, bude v okolí Nového Města strojově upravováno kolem sto kilometrů tratí," řekl Miloš Brabec, starosta Tří Studní a předseda Mikroregionu Novoměstsko. „Na zimu připraveni jsme, otázka je, jestli napadne sníh," uvedl Brabec.

Když je pořádná zima, stojí projíždění běžkařských tratí na Novoměstsku až půl milionu korun. Od kraje na ně může mikroregion vyčerpat dvě stě tisíc. Další peníze dávají obce, přispívají i některé hotely. Znovu bude otevřena veřejná sbírka na údržbu tratí, v níž bylo podle Brabce za poslední tři roky vybráno kolem pětadvaceti tisíc. „Máme také našetřeno z minula, takže se dá říci, že s tím příspěvkem kraje bychom mohli zimní sezonu zvládnout," řekl.

Kraj Vysočina dotuje úpravy lyžařských tras třetím rokem. Mezi letošních osm úspěšných žadatelů rozdělil téměř osm set tisíc korun, největší částku získalo Novoměstsko. Dotace je ale vyplácena až podle skutečných nákladů.

Obce kolem Nového Města na Moravě se už tento rok postaraly o opravu mostku u vsi Krátká, přes který obtížně projížděla rolba. Teď pracovníci opravují další mostek, po němž vede běžkařská trasa u Fryšavy. Zlepšilo se také značení těchto tratí. „Od letošního roku už by mělo být kompletně vyznačené všechno, turista by se nikde neměl ztratit," uvedl Brabec.

Městská organizace Sportis ve Žďáru nad Sázavou je připravena upravovat 60 až 70 kilometrů tratí pro běžkaře. Od kraje má na tento účel slíbených sto třicet osm tisíc korun, dalších až tři sta tisíc korun od žďárské radnice. „Všichni vyhrožují, že bude nejhorší zima za padesát let, tak se na to těšíme," řekl s nadsázkou ředitel organizace Vladimír Kovařík.

S podporou kraje budou v letošní zimě upravovány také tratě pro běžkaře u Telče a Třeště, u rybníka Velké Dářko, kolem Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkova Brodu, obce Kámen a Ždírce nad Doubravou. Informace o upravených tratích na Vysočině by turisté měli najít i na krajském webu.

Věra Stejskalová