Korýši se obecně přizpůsobují a žijí i v nekvalitních vodách, nejvíce jim však vadí zásahy lidí do krajiny.

„Uviděl jsem ho na kameni u břehu Konventského rybníka ve Žďáře. Divil jsem se, že se tu vyskytuje, protože voda je tu špinavá. Jako malý jsem raky chodil pozorovat s dědou, to jich byla spousta, teď už je tu nevídám,“ popsal David Košťal ze Žďáru.

Raci pro své přežití nepotřebují nutně křišťálově čistou vodu. „Lidé si často představují, že rak může žít jen v průzračné vodě a rybníky jim přijdou špinavé. Přitom například voda v Domanínském rybníku se sleduje, nevypouští se tam chemikálie ani odpadní vody, rybník je odbahněný, takže i tam má rak dobré podmínky,“ vyjádřil se vedoucí odboru životního prostředí bystřické radnice František Klimeš s tím, že ve vypuštěném Domanínském rybníku byly před jeho odbahněním v roce 2007 tisíce raků, takže v podobném množství se tam zřejmě vyskytují i dnes.

„Raci vyhledávají zejména vodu s velkým obsahem rozpuštěného kyslíku, nemusí být nutně čistá na pohled. Kyslík je pro ně bašta,“ řekl s nadsázkou garant ochrany bezobratlovců z Českého svazu ochránců přírody Miloš Holzer.

Ilustrační foto
Bouřka lámala kmeny, v Kralicích spadl strom na auto

Spíše než čistota vody, jsou pro raky zásadní zásahy člověka do jejich prostředí. „Rakům škodí neuvážené úpravy toků a břehů. Lidé často řeky a potoky napřimují nebo spárují kameny a živočichové pak nemají možnost úkrytu. Nicméně už i to si začínáme uvědomovat a některé proudy se zpětně uměle meandrují,“ vyjádřil se Holzer.

Lidé nejčastěji raky vyruší vypouštěním rybníků – v takové situaci by měli oslovit ochranáře, kteří pomohou s jejich dočasným přemístěním. „Doba vypouštění rybníka je pro raky velmi bolestivá, hospodáři by proto měli napouštět vodu zpět co nejdříve. Špatná je i přítomnost nežádoucích rostlin nebo živočichů, případně kontakt s chemikálií,“ dodal Josef Havelka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

V případě, že lidé korýše v přírodě objeví, měli by ideálně zkontaktovat odborníky. Někdy na to ale není čas, takže je lepší jednat rychle a nalezeného raka šetrně přenést do vody.

Podle sledování Českého svazu ochranářů přírody původních raků nijak zvlášť nepřibývá, vyskytují se ale spíše invazní druhy. Na území České republiky žije pět druhů raků, přičemž pravidelný monitoring se týká pouze původních druhů z naší přírody, tedy raka kamenáče a raka říčního.

Oblíbený hořký mok tekl v Rokytně proudem.
OBRAZEM: Štamgasti i odborníci se učili čepovat pivo