Jde o studii vypracovanou na základě starší dokumentace architektem Antonínem Buchtou. Zastupitelé také rozhodli o vytvoření řídicího týmu tohoto projektu. Někteří členové zastupitelstva ale tyto kroky kritizovali.

„To, co se vymýšlí, rozhodně není nadčasové řešení, je to zaplácnutí problému, který tady za pár let bude znovu. Z projektanta, který studii řeší, to čiší při každé příležitosti, kdy ho mám možnost poslouchat, vytváříme kočkopsa. Chceme extraligovou arénu a zároveň zázemí pro mládež, což není možné," vyjádřil se Miroslav Tomanec (Forum Jihlava).

„Nemáme prostor a čas vše studovat a vytvářet možné a nemožné alternativy, jsme pod časovou tísní, pravdou je, že věci, které má za úkol řídicí výbor, jsme měli mít na stole před rokem, ale prostě to tak není a žijeme s tím, co je teď," řekla zastupitelka Jana Mayerová (hnutí ANO).

Zároveň na svém jednání zastupitelé odložili rozhodnutí o tom, zda se město spolu se svým hokejovým klubem Dukla Jihlava bude ucházet o pořadatelství mistrovství světa juniorů v lednu 2020. Radnice sice připravuje rekonstrukci Horáckého zimního stadionu, ale zatím není jasné, kdy se ji podaří uskutečnit. Podle materiálu předloženého zastupitelstvu by pro šampionát muselo mít město stadion odpovídajících parametrů nejpozději za tři roky.

Jednatel HC Dukla Bedřich Ščerban uvedl, že organizace mistrovství je náročná. „Na druhou stranu, už jen to, že Český svaz ledního hokeje uvažuje o tom, že by udělil pořadatelství Jihlavě, je pro nás čest," řekl zastupitelům. Město by se mělo zřejmě rozhodnout během nejbližších měsíců.

Zastupitelé v debatě vesměs uváděli, že by se jim pořadatelství mezinárodní akce líbilo. Jaroslav Vymazal z ODS uvedl, že když se včas nestihne výstavba v Jihlavě, bude o akci tak velký zájem, že se jí ujme jiné město.

„Nicméně zároveň tady sedíme nikoliv jako fanoušci a snílkové, ale jako lidi, kteří mají reálnou odpovědnost za rozpočet tohoto města," uvedla Jana Mayerová, zastupitelka za ANO. Navrhla materiál stáhnout do doby, kdy budou známé reálné možnosti rekonstrukce stadionu.

O potřebě zásadních investic do zchátralého Horáckého zimního stadionu se na radnici diskutuje léta. Další posun ve věci rekonstrukce stadionu by zastupitelé měli řešit na prosincovém zasedání Zastupitelstva města Jihlavy.

Horácký zimní stadion byl otevřen v roce 1956, zastřešení získal v 60. letech. Petici za jeho rekonstrukci zjara na internetu podpořilo přes 1000 fanoušků klubu.