„Těším se moc, sbaleno ale ještě nemám,“ svěřuje se pan Kája, kterého čeká přesun do Havlíčkova Brodu. „Já už mám,“ skáče mu do řeči usměvavá paní Anička, která se do nového domu bude stěhovat spolu s ním.

Transformace se týká celkem osmačtyřiceti klientů s mentálním postižením, kteří momentálně žijí v Háji u Ledče nad Sázavou. „První se začnou stěhovat už příští týden do Světlé nad Sázavou,“ nastiňuje zástupce ředitelky František Čapek s tím, že kompletně přestěhovaní budou do konce prázdnin.

Jak dodává, celý proces se mírně protáhl. „Původně mělo být stěhování rozložené do celého půl roku, smrsklo se nám ale na pouhé dva měsíce. I tak ale vše stíháme,“ komentuje Čapek.

Mateřská škola. Ilustrační foto
Humpolec: vyroste nová mateřská škola. I pro dvouleté děti

V rámci transformace se klienti postupně přesunou do Světlé nad Sázavou, Ledče nad Sázavou, Havlíčkova Brodu, Chotěboře a Golčova Jeníkova. „Jednotlivé domky už jsou postavené, teď je jen vybavujeme nábytkem a dalšími potřebnými doplňky,“ přibližuje Čapek.

A aby se s Hájem pořádně rozloučili, uspořádali jim pracovníci Domova zábavné odpoledne. „Je to poslední možnost, kdy se mohou sejít všichni. Při výběru aktivit jsme se drželi hlavně toho, že mají rádi sport a zpívání,“ přibližuje pracovnice Domova Háj Andrea Šeredová.

Nechyběl tak zpěv, tanec, šipky nebo pétanque. Samozřejmostí bylo i dobré jídlo a pití. Čtvrteční den pak zakončila bublinová show, která klientům vykouzlila úsměvy na tvářích a do které se také aktivně zapojili.