Oknům v horním patře svatostánku řemeslníci navrátili původní velikost a tvar. V současnosti vypadají opět stejně jako v době, kdy geniální barokní stavitel Jan Blažej Santini Aichl své dílo dokončil. „Měli jsme doklady o tom, jak okna původně vypadala. Nešlo o žádný náš novotvar. Vše je památkářsky schválené,“ připomněla Michaela Kokojanová.

Součástí rozsáhlé rekonstrukce bylo i čištění štuků, retuše otlučených částí i celková výmalba interiéru. „V přízemí jsme doplnili nové osvětlení na boční oltáře a ke vstupu. A rekonstruuje se také podlaha,“ nastínila další rozsah prací kastelánka.

Volby do poslanecké sněmovny 2021.
Obrazová řeč kartogramů: podívejte se, jak volby přebarvily Žďársko

Obnovou prochází i sochařská výzdoba. „Sochy jsme převezli do ateliérů vyšší odborné restaurátorské školy v Písku. Teď už se práce přesunuly do interiéru kostela, protože některé prvky nešly demontovat a musí se dělat na místě. Konkrétně se jedná o oponu, která byla zavěšena na hlavním oltáři za svatým Janem Nepomuckým,“ přiblížila Michaela Kokojanová.

Zmíněná opona je dalším prvkem, který může ty, co žďárskou památku znají takříkajíc jako své boty, překvapit. I v tomto případě ctili restaurátoři Santiniho původní návrh. „Opona doznává výrazné barevné změny. Mnozí si ji pamatují jako tmavě zelenou. Ve skutečnosti ale má být světlejší a s nádechem do modra,“ vyložila kastelánka.

Upravený je i okolní terén. Plocha, kterou rozdělují tři nové chodníčky vedoucí od ambitů ke kostelu, je nově zatravněná. „Opět je z ní louka poutníků,“ podotkla Michaela Kokojanová.

Čtvrť Stalingrad byla vybudována v letech 1950 až 1965.
Žďárský Stalingrad v ohrožení: unikátní výzdoba mizí pod fasádou, kvůli opravám

Památka ojedinělá svou architekturou, polohou i významem prošla náročnou rekonstrukcí. Zanedlouho si ji lidé mohou přijít prohlédnout na vlastní oči. Pro veřejnost se poprvé otevře v sobotu 23. října. „Program bude rozdělený do několika kulturních a duchovních akcí, aby se lidé mohli prostřídat a v klidu se seznámit s průběhem a výsledkem prací,“ informoval duchovní správce farnosti Vladimír Záleský.

V 16.30 hodin začne mše. Po ní bude poutní kostel na Zelené hoře znovu požehnán. Slavnostního aktu se ujme pomocný biskup brněnský a generální vikář Brněnské diecéze Pavel Konzbul. „Liturgii hudebně doprovodí Horácká muzika. A po mši svaté se lidé seznámí s opravami a jejich průběhem,“ uvedl Vladimír Záleský.

Program bude pokračovat i v neděli. V půl čtvrté odpoledne se svatostánek znovu otevře veřejnosti. Pro návštěvníky je připravené vystoupení sboru Canto Nepomucenum z Nepomuku a večer pak další koncert, tentokrát v podání mužského sboru Vocatus Ecumenicus. „Já si to rozhodně nenechám ujít, že se moc těším,“ prohlásil Václav Mach ze Žďáru nad Sázavou.