Asi tři stovky lidí se včera dopoledne přišly naposledy rozloučit s brutálně zavražděnou patnáctiletou Petrou z Dudína na Jihlavsku. V plné obřadní síni jihlavského krematoria panovala velmi stísněná atmosféra, několik Petřiných kamarádek nevydrželo nápor emocí a během obřadu omdlelo. Písně od Michala Davida i Ennia Morriconeho a smuteční projevy často doprovázely hlasité vzlyky pozůstalých. Celý smuteční obřad se odehrál za velkého zájmu médií.

Bílou rakev i její okolí pokrývaly kytice a věnce s bílými růžemi od Petřiných nejbližších. Nechybělo ani srdce z rudých růží od bývalého přítele Patrika a věnce od nejlepších kamarádek Hanky 
a Nikoly. Zavražděnou dívku připomínala obří fotka. Pohřbu se kromě rodiny a přátel zúčastnili i lidé z Dudína 
a Petřini spolužáci ze základní školy T. G. Masaryka v Jihlavě. „Je to tragédie, rodina je naprosto zdrcena, přišli o dceru, kterou už jim nikdo nikdy nevrátí. Někteří novináři nás pěkně naštvali, protože se snažili získat senzaci za jakoukoli cenu, jako třeba když omdlela nejlepší kamarádka Hanka 
a oni ji hned začali natáčet," řekl jeden z Petřiných kamarádů Petr Horák.

Po smutečním obřadu, který trval půl hodiny, se Petřini nejbližší sešli v hospodě, aby na ni mohli zavzpomínat. „Je nám všem strašně, museli jsme si dát panáka, abychom to nějak přežili. Chceme na Peťu všichni pohromadě ještě jednou zavzpomínat," dodal Horák.

Sbírka na pohřeb

Petřini kamarádi na pohřeb minulý týden vyhlásili veřejnou sbírku. Zatím se podařilo vybrat přes dvacet tisíc korun. „Za vybrané peníze jsme zaplatili smuteční květiny 
a věnce, zbytek peněz dáme Bílému kruhu bezpečí, který rodině ve špatné finanční situaci nabídl, že pohřeb zaplatí," doplnil Horák. Sbírka potrvá do tohoto pátku.

Brutální vražda školačky vyvolala nejen na Jihlavsku vlnu emocí. S Petrou se lidé mohli rozloučit i minulý pátek odpoledne při pietním setkání na Masarykově náměstí v Jihlavě, kam přišlo zhruba tisíc lidí. Pořadatelé akce se obávali konfliktů, násilí, veřejného lynčování obviněných mladíků a vystoupení extremistických stran. Pietní setkání nakonec proběhlo klidně a ani podle policie nebylo narušeno ničím neobvyklým.

Patnáctiletá Petra byla brutálně zavražděna v noci na 
16. března v bytě v Havířské ulici, kam za svým známým přišla z diskotéky Ponorka. 
Z vraždy jsou obviněni dva dvacetiletí mladíci, které soud vzal do vazby. Hrozí jim 20 let, nebo výjimečný trest. Třetí mladík, obviněný z neposkytnutí pomoci, ostatním dvěma při vraždě pomáhal zahladit stopy a je stíhán na svobodě.

ZUZANA MUSILOVÁ