„S tím se pojí i samotná léčba prostřednictvím podávání léků, která je u pacientů ve vyšším věku často komplikovaná. Kraj Vysočina se proto zapojil do projektu Senior, který zastřešuje Státní ústav pro kontrolu léčiv," uvedla včera mluvčí krajského úřadu Monika Brothánková.

Cílem projektu je mimo jiné zjistit případné nežádoucí účinky léků, a to také v závislosti na různých kombinacích podávání medikamentů.

„Tým klinických farmaceutů z Nemocnice Na Homolce navštívil na podzim roku 2016 celkem tři krajské domovy pro seniory na Vysočině a provedl komplexní lékovou analýzu u 165 pacientů, jejichž průměrný věk představoval 83 let," přiblížila Brothánková.

„Klienti našich domovů pro seniory si zaslouží zvýšenou pozornost. Prostřednictvím lékových auditů jsme mohli v Náměšti nad Oslavou, Třebíči a v Onšově odhalit řadu potíží, které léčbu komplikovaly. Jsem přesvědčený, že díky tomuto zcela ojedinělému projektu můžeme pacientům poskytovat zdravotní péči v lékové oblasti bezpečněji a efektivněji," prohlásil hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

Z výsledků lékových analýz vzešlo na 381 konkrétních doporučení na úpravu léčebné péče o pacienty. Na jednoho klienta přitom v průměru připadlo 8,9 užívaných léků. Obecně se v medicíně uvádí, že už souběžné užívání pěti léků je vysoce rizikové.