„Do domova seniorů jezdíme pravidelně každý rok,“ řekla Jana Šikulová ze strážecké volební komise.

V domově chtěly volit desítky seniorů. „Volba je dobrovolná, každý se musí rozhodnout sám, zda chce či nechce volit. Celkem je u nás sto třicet klientů. Téměř všichni bedlivě sledovali jak předvolební debaty, tak i denní tisk. A hodně o tom i debatovali. Bylo to pro ně velmi žhavé téma,“ potvrdila zájem dříve narozených o volbu hlavy státu vedoucí aktivizačního úseku Domova pro seniory Mitrov Miroslava Špačková.

První kolo prezidentské volby v Havlíčkově Brodě.
Zemanovi se na Vysočině dařilo. Připomeňte si průběh voleb v naší reportáži

Volba prezidenta republiky se uskutečnila v předem určené místnosti. „Tam volili mobilní klienti. Pak se s volební urnou obcházely jednotlivé pokoje tak, aby měli možnost volit i klienti imobilní,“ dodala Miroslava Špačková.

Senioři z mitrovského domova už měli své favority na post hlavy státu předem vybrané. „Debaty v televizi jsem nesledovala, pouze jsem četla noviny. Dlouho jsem vybírat nemusela, měla jsem předem jasno, koho budu volit. Kdo to ale je, to neprozradím,“ usmála se devadesátiletá Emílie Musilová.

Mnohem otevřeněji o „svém“ kandidátovi hovořil další z klientů Domova pro seniory Mitrov. „I já jsem hned věděl, koho budu volit. Nynějšího prezidenta Miloše Zemana. Už se jednou osvědčil, a tak jsem mu dal svůj hlas i podruhé,“ prozradil čtyřiašedesátiletý Zdeněk Marvan.

Volby mírně narušily poklidný chod domova pro seniory. A to nejen tím, že přijela volební komise. „Někteří naši zaměstnanci jsou sami členové různých volebních komisí a my je na to musíme uvolnit. Ale jde v pátek pouze o dvě hodiny, takže je pro dobro věci můžeme postrádat,“ poznamenal ředitel Domova pro seniory Mitrov Josef Myslivec.

Habří je místní částí Moraveckých Pavlovic.
Voliči musí absolvovat šestnáctikilometrovou trasu