Oprava stávající silnice sice zlepší příjezd do Jaroměřic od Třebíče, bezpečnost v něm ale nezaručí. „Ulice Březinova je úzká. Dva kamiony se tam nejsou schopny téměř vyhnout, jeden musí zastavit a uhnout až skoro na chodník. Tím se dostávají do nebezpečí chodci," upozornil starosta Jaroslav Soukup. „Jezdí sem veškerá tranzitní doprava mezi Třebíči a Budějovicemi," poznamenal starosta.

O obchvatu Jaroměřic se hovoří řadu let. Silnici už má radnice zanesenou v územním plánu, Kraj Vysočina k tomu brzy přidá projektovou dokumentaci. Hotová má být do konce března příštího roku. Následovat má vykupování pozemků a získání stavebního povolení. „Na stavbu obchvatu chceme využít evropské dotace," uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Pokud se podaří získat potřebné pozemky, povede obchvat od Třebíče ještě kousek za křižovatku na Vacenovice. Poté se bude stáčet doprava, povede mezi Jaroměřicemi a místní částí Popovice, přemostí říčky Rokytku i Rokytnou, vyhne se fotovoltaické elektrárně a velkým mostem překlene údolí. Ještě ve stoupání za Jaroměřicemi se napojí na silnici k Budějovicím.

Kromě vodních koryt překříží silnici mezi Jaroměřicemi a Popovicemi, několik polních cest a naučnou stezku Otokara Březiny. Naopak mine železniční trať. „To naštěstí ano, ale i tak to bude spousta přejezdů, mostků a jeden velký most, takže nevznikne jen obyčejná silnice, ale zajímavá stavba s různými prvky," zamýšlel se Soukup. Podle něj by mohl obchvat stát do pěti let. Pokud budou jednání mezi krajskými úředníky a vlastníky pozemků hladká, tak i dříve.

Řidiče během letních prázdnin trápila uzavírka současné silnice, která přivádí dopravu do města ve směru od Třebíče. Silnici nechal Kraj Vysočina opravit za téměř sedm milionů korun. Běžnému provozu se otevřela včera odpoledne.