„Výstava je věnovaná českým letcům ve službách královského letectva Velké Británie. Byla otevřená jen čtyři dny. Ve Větrném Jeníkově se objevil koronavirus a prostory musely být uzavřeny. Na veřejnosti se navíc na jednom serveru objevila informace, že virová nákaza pochází z naší výstavy. Není to pravda,“ zdůraznil předseda spolku Zdeněk Sadecký.

Že nákaza v Jeníkově nepochází z výstavy oznámila i starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová, která k tomu vydala oficiální prohlášení. „Na tiskové konferenci ministra zdravotnictví a hlavní hygieničky ČR mělo zaznít, že se nákaza Covid-19 rozšířila ze slavnostního otevření Výstavy RAF, které proběhlo ve středu 01.07.2020. Tato informace je mylná. Ani nakažený, ani testované osoby na této akci nebyli přítomni, což potvrdila také informace z hygieny,“ oznámila starostka.

Od 14. července 2020 je nutné nosit na Jihlavsku roušky mimo jiné v MHD a  v obchodech.
FOTO: Cestující v Jihlavě bez roušky se mohou dostat do křížku s policií

Slova starostky sdílel i Jiří Kos z krajské hygieny. „První nakažený je senior který ani nebyl v zahraničí. Nakažený udal seznam svých kontaktů, takže jsme otestovali dalších pětatřicet lidí. Vzorky jsme posílali do dvou laboratoří. Testy nakonec ukázaly pozitivní výsledek u třinácti z nich. Někteří spekulovali, že se nákaza rozšířila na slavnostním otevření výstavy RAF. Tato informace je však mylná,“ dělil hygienik. První vlna testovaných se podle hygieniků s nakaženým důchodcem potkala v čekárně u doktora.

Podle starostky Lisové jde v případě výstavy Czech Spitfire Clubu o šíření dezinformací. 

Podle předsedy Spitfire Clubu prošlo výstavou během otevření několik desítek lidí, kteří museli být takovou informací silně znepokojeni. „Výstava věnovaná českým letcům v Británii má i bez koronaviru složitý osud,“ konstatoval Sadecký. Putovala z místa na místo, naposledy se vystěhovala z Police na Třebíčsku. Zakotvila ve Větrném Jeníkově, kde podle Sadeckého už zůstane.

Kamenný most u Henčova a Velkého Beranova z konce osmnáctého století.
Vysočina má novou kulturní památku: most na císařské cestě u Henčova