„Tato informace je pravdivá, tuto zimní sezonu již nebude lyžařský areál v provozu,“ potvrdila Michaela Jedličková, správkyně karasínské sjezdovky.

Součástí areálu v Karasíně je také rozhledna, která nabízí daleké výhledy do okolí. O tuto unikátní nabídku zájemci nepřijdou, i když v zimním období si ji budou muset také odpustit. „Rozhledna bude v zimě uzamčena z důvodu bezpečnosti. Schody totiž v zimě namrzají a hrozí nebezpečí úrazu. Provoz rozhledny začne opět na jaře a potrvá až do podzimu,“ vysvětlila Michaela Jedličková.

Problémy měli v uplynulých dvou sezonách také na Čeřínku na Jihlavsku. Teď to ale vypadá, že se tam konečně blýská na lepší časy. „Měli jsme problém se sháněním nového provozovatele. Teď už jsme ale sjezdovku převedli na novou společnost, která je úzce provázána s lyžařským vlekem Hradiště u Nové Bystřice. Takže Lyžařský areál Čeřínek letos pojede,“ nechal se slyšet Vladimír Mátl, bývalý provozovatel čeřínkovské sjezdovky.

Musilův kříž dnes.
OBRAZEM: Vydejte se po stopách odbojáře Cyrila Musila

„Jedinou velkou novinkou pro nadcházející sezonu je, že bude sníh. Děláme rekonstrukci a posilujeme zasněžování. Výrazně posílíme i příkon elektřiny a zajistíme dostatek vody. Budeme mít také čtyři nová sněžná děla,“ prozradil nový provozovatel sjezdovky Čeřínek Vladimír Cháb. „Další úpravy a změny budou potom postupně následovat,“ dodal.

Na posílené zasněžování vsadili také na Harusově kopci na Žďársku. „Pořídili jsme dvě nová automatická sněžná děla na ramenech, takže teď už jich máme deset. Tím pádem jsme museli vybudovat i novou trafostanici. Díky tomu bude zasněžena větší plocha a projeví se to i na kvalitě sněhu. Navíc to má vliv i na větší bezpečnost lyžařů, děla nestojí na sjezdovce a lyžaři je nemusejí objíždět,“ prozradil jednu z novinek správce novoměstského lyžařského střediska Ski Harusák Karel Klapač.

Lyžaře, kteří v zimě zamíří na Harusův kopec, ale čeká i další změna. Ta se bude tentokrát týkat občerstvení. „Zrekonstruovali jsme bufet a domluvili se s novými provozovateli. Ti už mají kiosek v Kadově. Takže v Novém Městě budou mít občerstvení pro sjezdaře a v Kadově pro běžkaře. Sám jsem jejich služby vyzkoušel a byl jsem velmi spokojený. Vaří skvěle, lyžaři se mohou těšit na opravdový gurmánský zážitek,“ nešetřil chválou nad kuchařským uměním nových provozovatelů bufetu Karel Klapač.

Šarátky-Kaňásky.
OBRAZEM: Podzim Šarátkám-Kaňáskám neskutečně sluší

Žďársko je pokládáno vzhledem ke své nadmořské výšce a s ní souvisejícím dostatkem sněhu za Mekku lyžování. Na nadcházející sezonu se už také chystají na Fajtově kopci. „Žádnou převratnou novinku letos nepřipravujeme, děláme jen běžné údržbářské práce. Tak, aby sezona mohla bez problémů začít,“ usmál se šéf tamního skiareálu Jiří Pálka.