Na základní škole (ZŠ) Seifertova na ně čeká nově zrekonstruovaná tělocvična, v ZŠ Evžena Rošického v Jarní ulici zase nové záchody a žáci ZŠ Demlova se mohou těšit na nový přestávkový dvůr s pingpongovým stolem.

Největší rekonstrukce se přes prázdniny dočkala základní škola Křížová. Stavební práce však nejsou doposud skončeny. Kvůli opožděné výrobě oken se protáhnou a částečně omezí i vyučování.

„S výukou začneme prvního září, ale přitom se budou ještě vyměňovat okna 
v části budovy směrem 
do hřiště," uvedla ředitelka školy v Křížové ulici Jana Nováková Hotařová.

Historická budova školy je stále v obležení lešení, na němž se nezastaví dělníci dokončující novou fasádu. „Jednatřicátého srpna by mělo jít lešení, které je 
u hlavního vchodu do školy, dolů. Nová fasáda je již 
v této části budovy hotová 
a vchodové dveře vyměněné, takže s přístupem do budovy by neměl být žádný problém," ubezpečila Nováková Hotařová. Kvůli výměně oken se ale školáci mohou v příštím týdnu těšit na kratší vyučování. Od 5. do 9. září stráví ve škole pouze pět vyučovacích hodin. „Bude tu rušno, takže to takto bude lepší. Okna se budou vyměňovat už jen v kabinetech 
a kancelářích, třídy jsou již hotové, ale budou se tu pohybovat dělníci. Je tu ještě hodně práce," dodala Nováková Hotařová.

Kvůli přestavbě čeká zhruba čtyři sta žáků ZŠ Křížová ještě jedno malé omezení. Do jídelny nebudou chodit z Divadelní ulice, jak jsou zvyklí, ale školou.

Kromě nových oken, vchodových dveří a fasády se v budově školy zrekonstruovala také kotelna, podkroví a střecha. Stavební práce by měly pokračovat až do konce října. Celková přestavba vyšla město na třináct a půl milionu korun. Žáci si kvůli přestavbě užili 
i o týden delší prázdniny. Vysvědčení za minulý školní rok dostali týden předem.

Rekonstrukcí přes prázdniny prošla také řada středních škol, jež patří pod kraj. Větší stavební práce se uskutečnily například na budově Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava na třídě Legionářů, která dostala novou střechu, ale i v Polenského ulici a Školní.

Celkově dal kraj za prázdninové opravy na školách v celé Vysočině letos dvě stě milionů korun.
Ve čtvrtek prvního září usedne do lavic v celém Kraji Vysočina téměř pětašedesát tisíc žáků. „Z krajských statistik vyplývá, že na středních školách na území Kraje Vysočina bude studovat 20 150 žáků, z toho v prvních ročnících přibližně 5 350. Pravidelná docházka na základních školách letos čeká celkem 
44 750 žáků, z toho v prvních třídách prožije deset školních měsíců 5 438 žáků," uvedla podrobná čísla pro celý kraj mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

IVANA HOLZBAUEROVÁ