V minulém týdnu kromě toho skončila sklizeň řepky, po ozimých ječmenech tak mají zemědělci pod střechou další pěstovanou plodinu. „Sklizeň řepky olejné je pro letošní rok na celé Vysočině uzavřena a výsledky můžeme hodnotit kladně,“ komentoval další dílčí výsledek letošních žní ředitel Okresní agrární komory Jihlava Vlastimil Vaněk, který každoročně monitoruje žně v rámci celé Vysočiny.

Tom Jokl.
Sběratel: Jsem odkojený benzinem a žádný jiný koníček mě tak neuchvátil

Průměrný výnos u řepky na Vysočině je letos 3,68 tuny z jednoho hektaru, což je o 0,58 tuny z hektaru více než před rokem. V roce 2016 se na Vysočině urodilo 3,5 tuny na hektaru, letošní výnos je nejlepší za poslední tři roky. „Jedná se průměr, někteří zemědělci měli úrodu horší než loni. Řada jich ovšem sklidila řepky výrazně více než před rokem, někde byla úroda takřka neuvěřitelná,“ poznamenal k letošní sklizni řepky olejné na Vysočině Vaněk.

Vyšší výnos než průměrný v celém kraji u řepky byl na Jihlavsku (3,95 tuny z hektaru) a na Pelhřimovsku (3,82 tuny z hektaru).

Co se týče obilí, sklidili za předešlý týden pěstitelé na Vysočině dalších 34 621 hektarů polí. Také u obilí to zatím vypadá na lepší výnos než před rokem. Průměr u všech druhů obilí a v rámci celé Vysočiny je v tuto chvíli 5,68 tuny z hektaru, loni byl na konci sklizně 5,28 tuny z hektaru. „Výnos je v tuto chvíli vyšší, ale uvidíme, jak dopadne druhá polovina žní,“ přemítal Vlastimil Vaněk.

Policejní hlídka na Dalešické přehradě.
Siréna se rozléhala po přehradě. Kontrolou prošli majitelé skútrů i člunů

Pod loňským průměrným výnosem je letos zatím výnos u žita, jehož je sklizena necelá polovina, a u jarních ječmenů, kde se práce blíží do první třetiny.

Zatímco srovnání výnosu s rokem 2017 vyznívá letos zatím lépe, čísel jako v roce 2016 budou pěstitelé obilí dosahovat v aktuální sezoně sotva. Tehdy měl výnos u obilí po skončení žní hodnotu 6,22 tuny z hektaru.

Tempo prací ale zůstává v letošním roce na mimořádné úrovni. Loni bylo na konci července sklizeno na Vysočině necelých patnáct procent ploch s obilím, sklizeň řepky nebyla ani za čtvrtinou. „V minulém týdnu tempu prací pomáhalo počasí, i když někdy občas zapršelo. Počasí má přát pěstitelům i v nejbližších dnech, práce by se neměly nijak zpomalit,“ odhadoval Vaněk.

Nejdál jsou žně tradičně na Třebíčsku, kde je sklizeno obilí z téměř 25,5 tisíce hektarů. Výrazně pokročily práce také na Havlíčkobrodsku, tam ale sklízejí obilí jen ze zhruba 23 tisíc hektarů, zatímco na Třebíčsku z více než 38 tisíc hektarů.

Žně 2018 na Vysočině
(stav prací k 30. 7. – sklizeno ploch v procentech, v závorce jsou údaje k 31. 7. 2017)
Ozimá pšenice 57,05 % (11,8 %)
Jarní pšenice 5,6 (0)
Ozimý ječmen 100 % (90,6 %)
Jarní ječmen 29,38 % (1,7 %)
Žito 48,03 % (0)
Oves 6,9 % (0,9 %)
Triticale 33,17 % (0,4 %)
Obiloviny celkem 50,51 % (14,8 %)
Řepka olejná 100 % (23,6 %)
Zdroj: Agrární komora Jihlava

Ženský tým Horalki z Červeného Kostelce loňské vítězství neobhájil.
OBRAZEM: Draci v Telči nabídli skvělou zábavu