V obci si připravili boha-tý kulturní program, kde nebude chybět divadelní představení, výstava, setkání u rodného domu Jana Karafiáta, ekumenická mše nebo tematická přednáška.
Oslavy v pátek zahájí pěvecké vystoupení dětského sboru Paprsek a divadelní představení Broučci v podání žáků místní základní školy.

„Děti se na to připravují už od září. Je to velmi náročné. Ve hře se objeví velké množství herců, součástí bude i hudební doprovod," sdělila Petra Sedláková, která má na starost část víkendového programu.

VÝSTAVA I SETKÁNÍ 
U RODNÉHO DOMU

V sobotu dopoledne bude akce pokračovat vernisáží výstavy Broučci ve výstavní síni U svatého Jana. „Výstava ukáže výtvarné práce dětí na téma Broučci. Zřejmě budou k vidění i vydání knihy Broučci a diorama Broučků, jehož autorem je Jiří Trnka," doplnila další informace Sedláková.

Po obědě přijde na řadu slavnostní setkání u rodného domu Jana Karafiáta, kde vystoupí Ekumenický smíšený sbor pod vedením Antonína Bradáče.
Následovat bude volná zábava v parku Bludník, kde zahraje dechová hudba Lácaranka.

Dále je na programu taneční vystoupení souboru Rozárky 
a souboru Česká beseda, kouzelnická show Karla Pomahače a sobotní večer uzavře taneční zábava se skupinou Fízl Band.
Nedělní ráno v Jimramově začne bohoslužbu v evangelickém kostele.

Oslavy zakončí přednáška Kateřiny Šolcové na téma „Jan Karafiát – spisovatel 
a teolog".
Jan Karafiát se narodil 
4. ledna 1846 v Jimramově. Měl dohromady devět sourozenců.

Rodina patřila k těm zámožnějším, přesto Jan Karafiát vyrůstal ve skromných poměrech.
Stal se evangelickým farářem. Pobýval v Německu 
a v Holandsku, mimo jiné studoval i ve Skotsku.

První českou původní autorskou pohádkovou knihu pro malé i velké děti s názvem Broučci vydal anonymně a vlastním nákladem v roce 1876. Svá autorská práva na tuto knihu odkázal Českobratrské církvi evangelické. Karafiát zemřel 31. ledna roku 1929 v Praze.

ZDEŇKA HINKOVÁ