„Jedna z nejkrásnějších svateb, kde jsem oddával, byla ve Smrčku na zahradě opraveného statku. Svatebčané měli stylové oblečení ve staročeském stylu a všude pobíhaly kozy, sem tam se objevil i nějaký pes a další zvířata,“ zavzpomínal Karel Pačiska, starosta Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku. Rád vzpomíná rovněž na obřad na střeše Jaroškovy vily v Dalečíně nebo na svatby konající se v rekreačním areálu Borovinka u Domanína. Na Bystřicku se loni uskutečnilo devět desítek svateb, přičemž jsou v tomto čísle započítány církevní i občanské obřady.

„V Jihlavě se v roce 2017 uskutečnilo celkem 197 sňatků, přičemž 39 z nich se konalo mimo obřadní síň a 16 svateb bylo církevních,“ informoval Radek Tulis, mluvčí jihlavského magistrátu. Snoubenci, kteří se rozhodli vstoupit do manželství jinde než na radnici, si vybrali například jihlavský Hotel Gustav Mahler nebo zamířili do lyžařského areálu Šacberk. 

Jako místo pro své „ano“ si páry zvolily třeba i kapličku v Plandrech či kapli svatého Antonína v Rounku u Vyskytné nad Jihlavou. V krajském městě bylo loni uzavřeno také devět registrovaných partnerství. „Šest z nich se konalo na radnici a tři mimo obřadní síň,“ podotkl Radek Tulis.

Děti si v Novém Městě užívají zimní radovánky přímo na náměstí.
OBRAZEM: Děti si v Novém Městě užívají zimní radovánky přímo na náměstí

Stoupající oblibu venkovních sňatků potvrzují rovněž na Havlíčkobrodsku. „V našem obvodu obřady na radnici moc netáhnou, ačkoliv obřadní síň je moc pěkná a nedávno zrekonstruovaná,“ řekl Tomáš Škaryd, starosta Chotěboře. Populární jsou podle jeho zkušeností spíše nejrůznější zámky a zámečky či statky.

Vyhledávanou klasikou je areál chotěbořského zámku, snoubenci ale vybírají i místa v menších obcích. „Vzpomněl bych si například na svatby v zámečcích ve Štěpánově nebo Klokočově. Lidé se brali v penzionu V Boučí nebo na salaši Hájek. Hodně snoubenců preferuje obřad na místě, kde mají pak rovnou i svatební hostinu,“ popsal Tomáš Škaryd. Nejvíc svateb bývá podle něj od května do září, přičemž jejich počet zvolna stoupá.

Narůst počtu sňatků loni zaznamenali rovněž v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. „I přesto mám ale pocit, že mladí stále se svatbou otálejí a odkládají ji – raději žijí takzvaně na ,psí knížkuʽ. Na mnohých obřadech už mají snoubenci i své děti,“ vyjádřil se Jan Kocáb, místostarosta Moravských Budějovic.

Kromě radnice a velmi oblíbeného nádvoří budějovického zámku se oddávalo například i na Holém kopci nad Moravskými Budějovicemi u motokrosového areálu nebo v ovocném sadu. „Podle informací z naší matriky už je zamluvených dost termínů na tento rok. Lidé se budou brát třeba v Lažínkách na ranči, kde se chovají koně,“ přiblížil Jan Kocáb.

Astronomické hodiny u hvězdárny v Třebíči.
Astronomické hodiny u hvězdárny v Třebíči ukazují nejen přesný čas

Také v Jihlavě si již začínají snoubenci zamlouvat atraktivní termíny. V oblibě jsou totiž i zajímavě vypadající data, obzvláště ta, která připadají na víkend. Obsazovat se již začíná třeba 18. 8. 2018 - některé termíny jsou ale ještě volné. Loni mezi páry vstupujícími do manželského svazku bodovalo například datum 7. 7. 2017, kdy se v Jihlavě konalo rovnou deset svateb.

„My jsme se brali normálně na žďárské radnici. Zpětně si říkám, že jsme možná mohli vymyslet hezčí místo, ale pro nás byl obřad po deseti letech vztahu jen formalita, tak jsme to neřešili. Známá ale měla svatbu na rozhledně, to bylo moc hezké. Měli ale štěstí, že jim vyšlo počasí. Kdyby pršelo, to nevím, co by dělali,“ řekla se smíchem Tereza Humlíčková ze Žďáru nad Sázavou.

Ve spádové oblasti Žďáru se v uplynulém roce uskutečnilo celkem 151 svateb, přičemž přímo v okresním městě se jich konalo 122. Do manželství tak vstoupilo nepatrně více lidí než v roce 2016, kdy bylo sezdáno 148 párů, z toho 117 přímo ve Žďáře nad Sázavou.

Mezi snoubenci je nejoblíbenějším místem pro uzavření manželství žďárský zámek, kde je jim k dispozici nejen obřadní síň, ale i venkovní prostory zámeckého areálu. „Z netradičních míst, kde svatby konaly, mohu uvést například rozhlednu Rosička nebo Olšiakovu sochu Raka v Račíně,“ přiblížil Jakub Axman, mluvčí žďárské radnice.

Ilustrační foto.
Ve Větrném Jeníkově jsou zvyklí pomáhat řidičům