Tamní sokolovna má pohnutý osud. Už před šesti lety byl tamní stánek sportu a kultury zchátralý. Nezměnilo na tom nic ani nové vedení šebkovické sokolské jednoty, jejíž činnost dlouhodobě stagnovala, a tak se o základní údržbu starali lidé ze župy, tedy nadřízeného orgánu místní jednoty v sokolské hierarchii.

Budova však chátrat nepřestala, jednat o majetkovém převodu proto začala župa s obcí. Starosta Josef Holčapek plánoval opravu sokolovny a její oživení společenskými akcemi.

Když ale vedení samosprávy po několikaletých jednáních opuštěnou a statikem uzavřenou sokolovnu za tři sta padesát tisíc korun koupilo, zjistilo, že nejlepším řešením bude její demolice. Její rekonstrukce by se totiž údajně nevyplatila. „Žádné zázemí pro větší slavnosti v obci nemáme, jiná možnost než zbourání ale prakticky neexistuje," potvrdil šebkovický starosta Josef Holčapek. Kdy si nevelká obec pomůže k nové společenské budově, nedokázal odhadnout.

Zbourání sokolovny se nevyhne ani Jaroměřicím. Zastupitelé města to už téměř jednohlasně schválili. „Vyjde nás to na asi čtyři miliony korun a ještě čekáme, jestli nám s tím dotací nepomůže Ministerstvo místního rozvoje," řekl jaroměřický starosta Jaroslav Soukup.

Celou sokolovnu i se zpustlým sportovním areálem získalo město loni za čtyři miliony korun, tedy přesně tolik, kolik bude stát demolice objektu. Výstavba nových moderních sportovišť vyjde podle nedávných odhadů na dalších 30 až 40 milionů korun.

Součástí investice bude nový a větší atletický ovál a několik menších víceúčelových hřišť, v zimě využitelných na vytvoření ledové plochy. Přibudou také nové cvičební prvky pro seniory.

Místo sokolovny radnice počítá s výstavbou menší haly se šatnami, sklady a dalším zázemím pro sportovce.