S největší pravděpodobností se jím stane staronový ředitel Miloš Trojánek. Ten v uplynulých dnech rezignoval na post ředitele pražské policie a současně požádal policejního prezidenta o převelení na Vysočinu. Podle informací z tiskové kanceláře prezidia se dá očekávat, že žádosti Trojánka bude vyhověno.

„Nejprve se však chci osobně setkat se zástupci vedení pražské policie a také krajského ředitelství na Vysočině. Setkání se uskuteční tento týden krátce po mém návratu ze zahraniční služební cesty,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý v tiskové zprávě zveřejněné ve středu.

Pro Miloše Trojánka to bude znamenat návrat do rodného kraje, kde působil jako policista ve Žďáru nad Sázavou. V roce 2011 se pak stal i šéfem vysočinských policistů.

Na Vysočině funguje samostatné krajské policejní ředitelství od roku 2010. U jeho vzniku byl i Miloš Trojánek. Historicky prvním ředitelem ale byl Josef Bačkovský z Havlíčkobrodska. Po jedenácti měsících se Bačkovský na vlastní žádost rozhodl opustit řady policie. Trojánek byl tehdy jeho náměstkem.

Další obměna se konala v březnu 2014, kdy Trojánka nahradil Radek Malíř, který do té doby vedl policisty pardubického krajského ředitelství. Miloš Trojánek se tehdy posunul do vedení jihočeských policistů. Poté byl jmenován do vedení pražské policie. Před několika dny se ale rozhodl na funkci rezignovat. Spekuluje se, že je to kvůli kauze Čapí hnízdo. Trojánek se měl opakovaně zastávat svého podřízeného, který kauzu vyšetřoval, zatímco někteří politici včetně premiéra v demisi Andreje Babiše, práci vyšetřovatele zpochybňovali.

Křeslo policejního ředitele na Vysočině je volné už od poloviny loňského července, kdy nečekaně rezignoval Radek Malíř. Ten se tehdy podle informací Deníku stal pro některé své kolegy nepohodlným. Dokonce musel čelit několika trestním oznámením.

Jedním z hlavních důvodů mohl být i tehdejší ostrý personální spor uvnitř speciální zásahové jednotce Jaderné elektrárny Dukovany. Od té doby je vedením policie na Vysočině pověřen Pavel Peňáz. Ten ale o funkci ředitele nestojí, a ani se nepřihlásil do výběrové řízení. Nový ředitel měl být znám už 1. ledna, ale nestalo se tak. Výběrové řízení bylo neúspěšné. Podle informací z policejního prezidia se tehdy nepodařilo najít vhodného kandidáta. Proto se měl konat nový konkurz.

Zda už je v běhu, ale nechtělo policejní prezidium komentovat. V tiskové zprávě pouze uvádí, že volné místo krajského ředitele na Vysočině by mohlo být obsazeno už k 1. červnu tohoto roku. „O definitivním rozhodnutí a také o tom, kdo bude případně pověřen vedením Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, budeme veřejnost ve správný čas informovat,“ uvedl mluvčí prezidia Josef Bocán.

Brig. Gen. Mgr. Miloš Trojánek se narodil v roce 1967 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Gymnázium ve Žďáře nad Sázavou a poté Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Do služebního poměru k Policii České republiky nastoupil v roce 1992 jako inspektor 1. skupiny dopravního inspektorátu – dohled nad silničním dohledem. Od roku 1996 působil na pozici vedoucího dopravně správních agend Dopravního inspektorátu Okresního ředitelství Policie ČR ve Žďáře nad Sázavou. Od roku 1997 zastával pozici vedoucího Dopravního inspektorátu Okresního ředitelství policie ČR ve Žďáře nad Sázavou. Dne 1. září 2006 byl jmenován do funkce zástupce ředitele Okresního ředitelství PČR v Jihlavě. Z této pozice přešel k 1. lednu 2009 na základě výběrového řízení na pozici vedoucího Územního odboru Jihlava pro vnější službu. Byl členem týmu, který se podílel na přípravě a vzniku Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Od 1. ledna 2010 zastával pozici náměstka ředitele Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina pro vnější službu. Od 1. prosince 2010 do března 2014 zastával funkci ředitele Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Poté vedl policii v jižních Čechách a naposledy v Praze.