Tituly Stavba roku Kraje Vysočina obdržely také dvě akce v Třebíči, a to ekotechnické centrum Alternátor a přestupní terminál. Výsledky 14. ročníku soutěže byly v pondělí vyhlášeny na zámku ve Valči na Třebíčsku.

Odborná porota tentokrát na Vysočině hodnotila 24 nominovaných staveb. Rozděleny byly do pěti kategorií se zaměřením na občanskou vybavenost, veřejná prostranství a na dopravní a průmyslové stavby.

Revitalizace Palackého náměstí v Počátkách byla vyznamenána za řešení, které přispělo ke sjednocení prostoru při respektování historických souvislostí. Tato investice také dostala nejvíc SMS hlasů veřejnosti a cenu hejtmana. Novoměstské lázně za 99 milionů korun jsou otevřeny od loňského podzimu. „V Novém Městě na Moravě se líbil elegantní a střízlivý výraz navržené architektury u městských lázní," sdělil Martin Pertl z pořadatelského spolku Stavba Vysočiny.

Třebíčský Alternátor uspěl díky způsobu, jakým byl přebudován někdejší brownfield, tedy kotelna v bývalém továrním areálu Bopo. Ekotechnické vědecké centrum funguje zhruba rok. Přestupní terminál v Třebíči získal titul za řešení provázanosti autobusové a vlakové dopravy a u výrobního areálu firmy Isobast Moravské Budějovice porota ocenila výraznou architekturu.

Soutěž Stavba Vysočiny – Stavba roku Kraje Vysočina pořádal Spolek Stavba Vysočiny s krajskou reprezentací Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a Krajem Vysočina. Cenu ČKAIT dostal rodinný dům v pasivním standardu v Telči.