V úterý startují další studentské volby nanečisto, středoškoláci v nich budou volit prezidenta České republiky. Studenti budou vybírat ze stejných devíti kandidátů, kteří kandidují na post hlavy státu v reálných prezidentských volbách.

Středoškoláci budou v první kole vybírat mezi Jiřím Drahošem, Pavlem Fischerem, Petrem Hannigem, Markem Hilšerem, Michalem Horáčkem, Jiřím Hynkem, Vratislavem Kulhánkem, Mirkem Topolánkem a Milošem Zemanem. Tedy z totožných kandidátů jako voliči v lednu.

Ilustrační foto.
Chřipky mají nadále odklad, akutních respiračních onemocnění ubylo

Tyto skutečné volby se uskuteční v lednu příštího roku, první kolo v pátek 12. ledna a v sobotu 13. ledna, tedy přesně za měsíc. Druhé kolo pak o další dva týdny později.

Také prezidentské studentské volby nanečisto jsou dvoukolové a v každém kole dvoudenní. „Výsledky prvního kola studentských prezidentských voleb budou známy ve středu 13. prosince v podvečerních hodinách,“ zmínila jeden z termínů mediální koordinátorka obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni Táňa Abrahámová. Zmíněná společnost prostřednictvím vzdělávacího programu Jeden svět na školách (JSNS) organizuje studentské volby nanečisto od roku 2010.

Na Vysočině se aktuální studentské volby uskuteční ve všech pěti okresech, nejaktivnější byly střední školy na Havlíčkobrodsku a Žďársku, v těchto okresech se do projektu přihlásilo po pěti školách. Volby se uskuteční na devíti gymnáziích, na deseti středních odborných školách a na dvou středních odborných učilištích. Tři z těchto škol nabízejí více než jeden typ studia, proto je celkový součet o tři vyšší než prostý počet škol. Celkem se do těchto studentských voleb přihlásilo 397 středních škol z celé České republiky.

Letos už podruhé

Středoškoláci půjdou nezřídka volit letos už podruhé. „Zájem škol o studentské volby je veliký, a to i přesto, že se v letošním školním roce konají již podruhé. Potvrzuje se, že vyučující je považují za smysluplný projekt, který studenty atraktivní formou seznamuje s principy zastupitelské demokracie a přispívá k výchově aktivních občanů,“ poznamenal k studentským prezidentským volbám Karel Strachota, zakladatel a ředitel JSNS.

Studentské volby nanečisto pro středoškoláky starší patnácti let se před vybranými reálnými volbami konají již poosmé. Podle vyhlašovatele potvrzují, že hlasování ve školách má pozitivní dopad na zvýšení účasti prvovoličů ve skutečných volbách. Studenti se díky tomuto vzdělávacímu projektu seznamují s principy demokratických voleb a platným volebním systémem.

Novinkou je, že pro aktuální prezidentské studentské volby nanečisto počítá Člověk v tísni i s druhým kolem těchto voleb na středních školách. Před pěti lety měly studentské volby pouze první kolo. „Při minulých volbách, které se konaly v roce 2012, hlasovali studenti, na rozdíl od skutečných voleb, pouze v jednom kole. Letos jsme reagovali na přání vyučujících a pořádáme volby dvoukolové, abychom se co nejvíce přiblížili reálným demokratickým procesům,“ doplnila informaci Eva Lukášová, koordinátorka projektu Studentské volby.

Pavla Henzlová z Žižkova pole v pondělí získala ocenění Gentleman silnic.
Policie ocenila Gentlemanku silnic, při nehodě zachránila život kamarádovi

V letošních studentských volbách nanečisto, které předcházely říjnovým volbám do Poslanecké sněmovny, vyhrála u středoškoláků na Vysočině i v celostátním hodnocení Pirátská strana, která pak výrazně uspěla i ve skutečných sněmovních volbách.

Druhé kolo prezidentských studentských voleb nanečisto, pokud nebude zvolen prezident v prvním kole reálných voleb v polovině ledna příštího roku, se uskuteční v úterý 16. ledna a ve středu 17. ledna 2018.