Správnou atmosféru navodilo všem příchozím vojenské ležení v předhradí, kde mohli zastihnout zhruba stovku mužů během bojového výcviku, ale i při odpočinku. Vedle kompletně vybavených stanů na návštěvníky čekala i dobová kuchyně, ve které se připravovalo jídlo pro všechny účinkující. Samozřejmostí byly dřevěné talíře, lžíce 
i poháry na vodu. „Jsem moc ráda, že se tady takováto akce koná. Je to skvělé poučení pro děti, můj syn například nechápal, proč všichni jedí z tak divných talířů a také proč nikde nevidí počítače," ocenila akci jedna z návštěvnic Lucie Stejskalová.

O vytvoření atmosféry pravého středověku se postaralo asi padesát účastníků v kostýmech. „Hlavním motivem těchto her byla druhá polovina 15. století a doba bitvy na Bílé hoře, tedy začátek 17. století," uvedl Jakub Skočdopole, organizátor a jednatel umělecké agentury Kašpaři, která hry pořádala.

Zlatým hřebem sobotního dne byla ukázka bitvy, která byla vybavením i vojenskými technikami situovaná do roku 1470. Na diváky tak čekalo nejen řinčení mečů a souboje na život a na smrt, ale i veršovaný příběh o lásce, o jehož konci mohli sami rozhodnout. „Bitva byla zajímavá především interaktivní scénou a odehrávala se jak z pohledu útočníků, tak obránců – návštěvníci si tak sami mohli vybrat, na kterou stranu se přidají," doplnil Skočdopole.

Program myslel i na děti. Ty během svého vystoupení rozesmál klaun Pupa, přední český kejklíř. Samy si pak mohly vyzkoušet chůzi na chůdách, vrhání nožů, lukostřelbu nebo jízdu na koni. Pro dospělé byla zase připravena soutěž bojových choreografií a mistr kat, který je seznámil s metodami výslechů a ukázal techniku trestů a mučení. „Dobovou atmosféru podtrhl muzikant a skladatel Jiří Wehle, muž s nezaměnitelným hlasem a výborný hráč na niněru, loutnu a harfu. Ženy zase jistě zaujala přehlídka kostýmů, kdy si mohly kostým samy vyzkoušet." přiblížil část programu Skočdopole.

Tečkou za celým dnem byl muzikál Noc na Karlštejně v podání divadelního souboru Karla Čapka 
z Třeště, který za tato vystoupení získal ocenění Kraje Vysočina – Zlatá jeřabina za nejlepší kulturní akci loňského roku. „Herci ze souboru hrají tento muzikál již osm let a pořád říkají, že už nebudou. Letos ale byli víceméně donuceni hrát, protože Karel IV. slavil 700. narozeniny. V rámci oslav byl uveden tento muzikál hrál i na Vyšehradě," informoval Skočdopole.

Muzikál Noc na Karlštejně bude k vidění i 23. července na hradě v Polné.

Markéta Jelínková