Na jabloně totiž už na jaře zaútočila choroba známá jako strupovitost. Napadá listy, které pod tlakem nemoci opadávají, i nedozrálé plody. „Ty pak zase napadnou slupkoví obaleči a další práci dodělají vosy," popsal předseda třebíčské organizace Českého zahrádkářského svazu Blažej Bobek.

Podobně zákeřné jsou pilatky, které útočí na peckoviny, hlavně na švestky. Nalétávají už na květy a malé plody. „Třeba už ve velikosti hrášku se scvrknou a opadnou. Známý takhle přišel o všechny švestky už na jaře," upozornil Blažej Bobek.

Pilatkám podle něj svědčily poslední mírné zimy. „Stráví je tak v klidu na jehličnatých stromech. Proto se jarní postřik doporučuje zvlášť těm, kteří mají švestky blízko lesa," podotkl předseda třebíčské organizace zahrádkářů.

Častou nemocí ovocných dřevin jsou také houbové choroby. Daří se jim hlavně tam, kde je vlhko a teplo. Letos negativně ovlivnily úrodu hroznů na Sádku u Kojetic. „Máme šedesát sedmdesát procent toho, co bývá obvyklé. Houbové choroby byly obrovským problémem," potvrdil majitel tamní vinice Lubomír Lampíř.

Houby nenapadají pouze stromy v zahradách, ale také okrasné stromy v parcích. Už během této zimy se proto odtěží několik dřevin z unikátního arboreta, které se nachází v Jemnici. „Obecně se dá říct, že nejvýznamnějším patogenem v urbanizovaném prostředí jsou houbové choroby, které způsobují hniloby, odumírání kořenového systému, a tak se podílejí na snížení statické stability stromů," vysvětlil zahradní a krajinářský architekt z Jemnice Pavel Šimek.

Jemnické arboretum i proto čeká omlazení a prosvětlení. Ovocnáři bojují proti živočišným a rostlinným škůdcům nejčastěji speciálními postřiky. „Proti strupovitosti jabloní je ho potřeba aplikovat hned zjara, jak se pohnou pupeny, a poté ještě jednou na takzvané myší ouško, tedy kdy má pupen asi takovou velikost," popsal Blažej Bobek.

Podobně je podle předsedy třebíčské organizace zahrádkářů nutné ošetřit také peckoviny proti pilatkám. „Stříkat se má, když začnou na jaře opadávat okvětí. Mně se to vyplatilo, švestek mám víc než průměrně. Jeden známý dokonce sklidil z jednoho stromu 120 litrů na kvas. To je neuvěřitelné," poznamenal.

I když sezona pro ovocnáře příliš příznivá nebyla a úroda hlavně jablek je všeobecně podprůměrná, našly se i výjimky. „Já jsem sklidil přes dva metráky, jindy jsem ale běžně míval i pět metráků. Někdo nemá třeba vůbec nic. Mnohem lépe ale dopadl kolega, který má z jednoho stromu 180 kilo jablek odrůdy Rubín," vyzdvihl Blažej Bobek.

Obdobný úspěch se dostavil i na Sádku. Nespočívá však v kvantitě, ale kvalitě bobulí. Ta je podle Lubomíra Lampíře překvapivě velmi dobrá. „Můžeme se pochlubit hlavně Solarisem, který měl 25,7 stupně cukernatosti. To je na Sádku skoro neuvěřitelné," mínil. „Povedené jsou i červené odrůdy, z nich nejvíc asi Dornfelder," dodal.