Pořadatelé se během příprav letošního ročníku potýkali s těžkostmi, které způsobily nekonečné tropické dny. „To sucho nás při chystání Zlaté podkovy hodně trápilo, a to především z důvodu, že terén pro koně je pak těžký. To znamená, že když koně v takovém terénu běží, dostává příliš zabrat jejich pohybový aparát,“ informoval o situaci Jan Mácha, jeden z organizátorů.

V závislosti na počasí čekají závodníky případné změny. „Uvidíme, jak na tom bude areál Školního statku v Humpolci o víkendu. Pokud by měl být terén takhle těžký, jsme připraveni uzpůsobit délky tratě či tempo,“ sdělil Jan Mácha k organizaci závodu.

Nekonečná vedra mají i své výhody v rámci finále Zlaté podkovy. „Letos mají zemědělci již sklizeno, takže organizace terénu je mnohem jednodušší,“ řekl s úsměvem Jan Mácha.

Vernisáž výstavy Modli se za Československo
V pelhřimovském muzeu slaví sté výročí republiky

Kvalifikace, která se uskutečnila první srpnový víkend, zná své postupující. Pro závodníky mají pořadatelé připraveny i novinky. „Máme nové překážky. Jednou z nich je právě drezurní obdélník,“ přiblížil Jan Mácha.

V rámci seriálu závodů je připraven doprovodný program i pro diváky. „Kromě tradičních záležitostí, jako jsou ukázky chladnokrevných koní, parkury sedlových soutěží, je tradičním bodem i průvod koní a kočárů zakončený slavnostní přehlídkou na humpoleckém náměstí,“ podotkl Jan Mácha.

Poprvé je pro návštěvníky připraven i nárazový trenažer. „Letos máme k dispozici simulátor dopravní nehody od oddělení bezpečnosti silničního provozu (BESIP). Hosté si tak mohou vyzkoušet, jak funguje náraz v autě. Já sám jsem tento simulátor vyzkoušel a byl jsem velmi překvapen,“ přiznal Mácha.

Na pomyslný start se postaví zhruba kolem sto třiceti koní, a to jak sedlových, tak koní ve spřeženích. „Letos máme silnou účast právě v divácky přitažlivých čtyřspřeží. Po závodišti Zlaté podkovy jich bude letos jezdit celkem šest,“ sdělil Jiří Klubal, ředitel organizačního výboru závodů.

Soutěže sedlových koní jsou rozdělené do několika kategorií. Jede se Bronzová, Stříbrná a Zlatá podkova, pak soutěže mladých koní a také kategorie ponny.
Poníci jsou lákadlem především pro malé. „Kategorie ponny je pro děti, které jezdit na koni začínají, aspoň si tak vyzkouší být součástí závodní atmosféry,“ uvedl Klubal.

Ilustrační foto.
V Pražské ulici čelí řidiči jen částečnému omezení

Zlatá podkova i letos slibuje oblíbenou terénní zkoušku. „Ve všech kategoriích je nejatraktivnější podívanou terénní zkouška, které říkáme cross a koná se během sobotního dopoledne. Diváci mohou chodit po závodišti, sledovat koně z bezprostřední blízkosti, což zvyšuje zajímavost celého klání,“ uzavřel Jiří Klubal.

53. ročník Finále seriálů závodů Zlatá podkova 2018 startuje dnes od 11 hodin a potrvá do nedělních 18 hodin v Humpolci na závodišti Dusilov. Finále celého seriálu nabídne divákům atraktivní podívanou na jezdecké disciplíny všestrannost a spřežení, které je možné přirovnat k soutěžím v atletickém víceboji.