„Návštěvníci na pouti najdou svoje oblíbené atrakce z dřívějška, jako je například visutý kolotoč, Extrem-Booster, adrenalinové atrakce katapult či Factor X. Ti menší zase třeba tradiční labutě, vodní čluny, aquazorbing, strašidelný zámek, jízdárny s poníky a další," sdělila pracovnice odboru komunálních služeb žďárské radnice Marie Šustrová.

I když hlavní světské veselí vypukne až v průběhu víkendu, kolotoče u stadionu budou spuštěny už dnes, ale zatím bez ozvučení.

„V úterý do 20 hodin mohou atrakce fungovat zcela bez ozvučení, ve středu taktéž. Povoleny jsou pouze krátké zvukové zkoušky při instalaci od půl třetí odpoledne. Ve čtvrtek budou atrakce fungovat s hudbou od 14.30 do 19 hodin a do 20.30 pak bez hudebního doprovodu. V pátek a v sobotu pojedou kolotoče s hudbou do 21.30 hodin, ale v pátek až od 14 hodin, a pak bez hudby do půlnoci. V neděli bude provoz atrakcí s hudbou do 19 hodin, bez hudby do 21 hodin," popsala Šustrová.

Kolotoči a stánky zabraná část Žďáru nad Sázavou vyžaduje také změny v organizaci dopravy. Až do pondělí včetně budou uzavřena parkoviště u Sportbaru a vedle nové komunikace na Klafar v ulici Libušínská. Majitelé aut, kteří tam parkují, je musí dočasně odstavit jinde.

O pouti bude umožněno parkování na silnici z Libušína na Klafar. Bude opět neprůjezdná, ale průchozí pro chodce. Nákladní auta se do 16. května nedostanou do ulice Šípková a částí ulic Libušínská a Studentská, odkloněná je i MHD ze zastávky Libušínská.

Z pohledu duchovního se pouť zaměří především na kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. První ze mší svatých se tam uskuteční v sobotu od půl páté odpoledne, doprovodí ji chrámový sbor od svatého Prokopa. Návštěvníky čeká i jedna bezplatná komentovaná prohlídka unikátního poutního kostela, památky UNESCO.

„Tato komentovaná prohlídka se uskuteční v sobotu 14. května ve 12 hodin," informoval duchovní žďárské „zámecké" farnosti Vladimír Vojtěch Záleský.

Ostatní sobotní prohlídky Zelené hory již budou zpoplatněné. Církevní akce letos neskončí nedělí. V pondělí bude při mši svaté, kterou v 17 hodin odslouží brněnský biskup Vojtěch Cikrle, požehnáno třem novým zvonům. Vyrobil je zvonařský mistr Petr Rudolf Manoušek a až do neděle jsou k vidění v poutním kostele. Největší z nich je svatý Cyril a Metoděj, druhý svatá Zdislava a nejmenší svatý Vojtěch.

Svatojánská pouť se ve Žďáře pořádá minimálně od roku 1722, kdy byl kostel svatého Jana Nepomuckého vysvěcen. Žďárské poutě bývaly velice slavné. Změna nastala za císaře Josefa II., který rozhodl o sjednocení data poutí na celém území svého panství. Po jeho smrti se vše vrátilo do starých kolejí, jen někde slavili poutě dvě. Jednu podle patrona svého církevního svatostánku, druhou „císařskou". Ta se však ve Žďáře dlouho neudržela.

Program

Svatojánská pouť na Zelené hoře

Pátek 13. května

19:30 Večer chval

Sobota 14. května

11:00 mše svatá

16:30 mše svatá slouží P. Slavomír Peklanský, SAC, zpívá chrámový sbor od sv. Prokopa

Neděle 15. května

6:00 mše svatá slouží P. Pavel Habrovec

7:30 mše svatá slouží P. Miloš Kabrda SDB

9:00 mše svatá slouží Prof. Pavel Ambros SJ, ThD., zpívá malá schola z Kláštera

10:30 mše svatá slouží Prof. Pavel Ambros SJ, ThD., zpívá chrámový sbor Fons

14:30 mše svatá slouží P. Karel Janů. Po mši svaté bude májová pobožnost.

Pondělí 16. května

17:00 mše svatá slouží Mons. Vojtěch Cikrle, biskup brněnský. Při mši svaté se uskuteční žehnání nových zvonů pro Zelenou horu, zazpívá Campanula Choir Jihlava a Fons.