Dva druhy sov, konkrétně sova pálená a sýček obecný, žijí po staletí v blízkosti lidských sídel. V současné době jsou jejich snižující se počty alarmující. „Když jsme v roce 1996 začínali s projektem na záchranu sovy pálené, předpokládalo se, že zde stále roztroušeně hnízdí, ale skutečnost ukázala, že i ona je na Vysočině velice vzácná a naše odhady dnes říkají, že hnízdí dva páry na každém okrese kraje,“ popsal aktuální situaci Pavel Koubek ze sdružení Zelené srdce. Poslední prokazatelné hnízdění je v roce 2005 z okresu Pelhřimov.

Na podporu sovy pálené bylo v minulosti do zemědělských objektů, kde tento druh sovy nejčastěji hnízdí, rozmístěno více jak dvě stě kusů speciálních budek. „Část budek už dnes není, protože některé byly ukradeny, zničeny a často došlo ke zbourání celých objektů, nebo jejich přestavbě, ale zbylé budky jsou stále pro hnízdění sovy pálené připravené,“ doplnil Koubek, podle kterého již za nedlouho nastane období, kdy budou právě tyto budky odborníci kontrolovat.

Jakubcova studánka u Rynárce - Studánka roku 2012
Studánkou Vysočiny roku 2017 chtějí být tři kandidátky

Ještě závažnější situace je s existencí sýčka obecného na Vysočině. „Sýček někde možná utajeně žije, ale nemáme o něm žádné zprávy,“ prozradil Pavel Koubek.

Poslední hnízdění sýčka obecného v kraji, se podařilo objevit v roce 2001 u Pacova. „Z posledního prokázaného hnízdění vylétla čtyři mláďata a po několika dnech bylo jedno nalezeno mrtvé na silnici po srážce s autem,“ podotkl Koubek. V celé republice podle odhadů žije posledních sto dvacet párů této ohrožené sovy.

Podle odborníků je naděje na prokázané hnízdění sovy pálené na Vysočině o něco vyšší, než u sýčka. Existují totiž odhady na skrytě hnízdící páry. Navíc se sova pálená vyznačuje tím, že noví jedinci v prvním roce života migrují až do vzdálenosti sto kilometrů a je tedy možné, že se z níže položených oblastí, kde se jim daří lépe, vrátí i zpět na Vysočinu. Právě jejich případný návrat by mohly potvrdit již zmíněné kontroly budek.

Ilustrační foto.
Švihov se dočká zcela nového návrhu ochranných pásem

Sýček obecný hnízdí v dutinách stromů nebo ve škvírách a různých otvorech ve zdech domů. Jeden z hlavních důvodů jeho ohrožení je dle odborníků využívání chemických látek v zemědělství, či změny hospodaření v krajině. Sova pálená oproti tomu nejčastěji hnízdí na kostelních věžích a půdách zemědělských budov. V současné době je ale většina kostelních věží uzavřena, jako opatření proti vnikání holubů, a ve většině zemědělských objektů dochází k výskytu kuny skalní, která je jejich hlavním predátorem.