O jejím životě se však mnoho neví. Historici vzpomínají, že se proslavila i za hranicemi, velmi obsazovaná byla ve Francii nebo v Německu.

Proč se teda na ni zapomnělo? Kde se stala chyba? O jejím životě, odvaze, láskách, ale i válce, ve které měla jako položidovka nelehký život, přijde 22. února povyprávět Milena Nováková.

Mladá spisovatelka, pocházející z Načešic u Heřmanova Městce, která se rozhodla, že se na její osud podívá zblízka, se fanouškům prvorepublikového filmu představí v podkroví Knihovny Ignáta Herrmanna v Chotěboři od 16 hodin.

V loňském roce vydala na své náklady knížku o Trudě Grosslichtové „Já jedu dopředu, jak nejlíp dovedu". A právě tu přijde do knihovny odprezentovat.

„Prvorepublikoví herci mne zajímali v podstatě už odmalička," popisuje Milena Nováková, jak se k tématu o Trudě vůbec dopracovala. „Asi v patnácti letech jsem zaregistrovala zmínku o Trudě Grosslichtové, která kdysi dávno emigrovala do Nizozemska. Paradoxem je, že později jsem do Nizozemska odjela také," vypráví.

Truda prý není komerční

Na Trudu postupně zapomněla, ale když na ni její jméno znenadání vyskočilo na internetu, rozhodla se, že zkusí najít v Nizozemsku její rodinu. Vzhledem k dalším okolnostem však tak učinila až před dvěma lety. „Navštívila jsem její dceru. Nejprve jsem si myslela, že napíšu jenom článek, nevěřila jsem, že bych mohla získat materiály na knihu. Nakonec těch dokumentů a vzpomínek bylo tolik, že to jinak nešlo," říká s úsměvem spisovatelka, která v Holandsku žije již deset let.

I když je život této herečky, která se objevila například ve filmech Advokátka Věra, Irčin románek, Revizor, Právo na hřích, Aféra plukovníka Redla nebo Psohlavci obestřen tajemstvím a Milena Nováková měla možnost nahlédnout do třinácté komnaty, o její životopis nebyl u vydavatelstev zájem. „Řekli mi, že to není komerční téma, tak jsem se knihu rozhodla vydat sama," prozradila a jedním dechem dodala, že z celkového nákladu 300 kusů tohoto nekomerčního tématu ji zbylo už pouze 120. „O knihu je velký zájem," konstatuje.
A co se lidé 22. února v podkroví knihovny mohou ještě dozvědět? „Možná i to, jak je Truda dnešním lidem blízká a ani o tom neví. Anebo to, jakým způsobem dokázala čelit problémům, že nám v mnohém může být inspirací. Nikdy se nevzdávala, s věcmi, které změnit nedokázala, se vyrovnala," dodává Milena Nováková.

Erika Nováková