„Vracíme se k původní variantě, kterou v minulosti jihlavská radnice odmítla. O tomto řešení jsme už diskutovali letos v létě,“ uvedl předseda SVAKu a zároveň starosta Telče Roman Fabeš (Sdružení nezávislých a SNK ED).

Jihlavská radnice tak nakonec asi bude financovat veřejné přípojky, za které původně odmítalo vedení města zaplatit. „Veřejné přípojky město pořídí za své peníze. Na jaře by se mělo začít s opravou ulic. Zatím se ke mně nedostaly podklady pro listopadové zastupitelstvo, proto více podrobností bohužel nevím,“ uvedl primátor Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD).

Na listopadovém zastupitelstvu bude trojdohodu předkládat náměstek jihlavského primátora Vratislav Výborný (ČSSD), který je v současné době mimo Českou republiku, a tak se k situaci nemohl vyjádřit.

Takto vypadá nový povrch jihlavské Údolní ulice.
Silnice a chodníky dostaly před zimou nový povrch

Termín opravy povrchu silnic v těchto ulicích brzdily právě veřejné přípojky pod zemí. Nechtěl je totiž financovat ani SVAK. „Svazek nemůže investovat do přípojek, které nevlastní. Nemůžeme a nechceme dávat finance na přípojky za občany Jihlavy,“ uvedl už dříve místopředseda SVAKu František Plavec (Sdružení nezávislých), který je zároveň starostou městyse Stonařov.

V celé situaci je stále stejného názoru vedení Kraje Vysočiny. „Na příští rok připravujeme modernizaci silnice v těchto ulicích. Už vypisujeme soutěž na zhotovitele,“ potvrdil radní Kraje Vysočina pro oblast dopravy Jan Hyliš.

Zdá se, že nová trojdohada také vyřeší i další svár mezi Jihlavou a SVAKem. Tím je pře o vlastnictví vodohospodářského majetku nejen pod Wolkerovou a Telečskou ulicí. „Až se majetek předá Jihlavě, tak město odkoupí nový vodovod,“ uvedl primátor.

Ilustrační foto.
Opilý mladý muž chtěl skočit z Brněnského mostu

Opravu krajské silnice v těchto ulicích zaplatí Kraj Vysočina. SVAK dá peníze do opravy hlavní řady vodovodů. Jihlava by měla financovat vybudování zastávek MHD, parkovacího pruhu, kanalizační a vodovodní řady s veřejnými přípojkami.