Nad Háječkem je pak rozestavěný první ze tří domů, tam bude v součtu třicet bytů. Zatím ve fázi příprav pak je dvaapadesát bytů v lokalitě Amylon. „Sečtu-li to, dá se říct, že v Polné do roku 2023 vyroste více jak 180 bytů, to je obrovská porce,“ usoudil starosta. Radnici těší, že vše řeší investoři a nemusí investovat do inženýrských sítí.

Zároveň pak město pozemky ani nemělo, což se má ale změnit. „Začneme ve dvou lokalitách investovat do stavebních parcel. Jedna z nich je v lokalitě Amylon, kde má vzniknout dvaadvacet stavebních parcel, letos chceme začít dělat inženýrské sítě,“ uvedl Jindřich Skočdopole s tím, další byty tam nabídne patnáct řadových domků. A aby byl výčet kompletní, ještě v lokalitě Na Hlíně směrem na Zábornou bude v příštím roce dělat inženýrské sítě pro dvacet pozemků soukromý investor.

Největší hromadná nehoda v historii ČR. Na D1 u Řehořova na Jihlavsku se tehdy srazilo 231 aut.
Extrémní počasí: hromadná nehoda na D1 u Řehořova, tehdy se tam srazilo 231 aut

O nové byty by mohlo být značný zájem. „Já i přítel jsme vyrostli v paneláku. Jsme na takové bydlení zvyklí a do rodinného domku jít nechceme,“ uvedla například Ivana Jandačová, která se aktuálně po nějakém bydlení poohlíží.

Starostovi dělá růst Polné radost, ale na druhou stranu si uvědomuje, že je potřeba na situaci reagovat. Týká se to zejména školy, kterou je potřeba zvětšit. Radnice chce letos dokončit projektovou dokumentaci na přístavbu a nástavbu, díky které vznikne šest nových učeben. „Chtěli bychom na rok 2022 získat dotaci, aby pak byla kapacita školy odpovídající,“ plánuje starosta.

Kromě toho v Polné začíná fungovat i soukromé školství – tento školní rok je první pro základní školu Meruzalka. Letos má být otevřena i mateřská škola a v plánu je následně zřídit i soukromou střední školu, všechny tři budou umístěné poblíž sebe.

Práci dávají drobní podnikatelé

Ani v pracovních příležitostech problém nebude. V Polné je řada zavedených firem jako Dafe - plast, TKZ nebo Sapeli, práci dávají i drobní podnikatelé. „A na okraji Polné byla postavena nová hala firmy Swoboda. Tam v prvé fázi by mohlo být klidně zaměstnáno kolem sto padesáti lidí,“ připomněl starosta.

Zájem o zaměstnance potvrzují i samotné firmy. V polenské firmě Sapeli je situace dlouhodobě personálně stabilizovaná. „Aktuálně do budoucna hledáme šikovného truhláře za kolegu, který bude v půlce roku odcházet do důchodu,“ poodhalil vedoucí závodu Polná František Brož. V IP Polná se nedaří obsadit pozici Realizační pracovník pro renovace fasád. „Na tuto práci hledáme kolegu z Vysočiny,“ řekla Markéta Vágnerová s tím, že firma působí po celé republice. V Dafe – plast pak hledají do výrobního závodu v Polné asistentku obchodního oddělení.

Kulturní dům ve Stonařově před covidem. Ilustrační foto
Stonařovským chybí kultura. V opraveném kulturní domě se zabydleli pavouci

Další pracovní příležitosti přinese zamýšlený polyfunkční dům právě v lokalitě Rerychova. Tam budou kanceláře, služby a pravděpodobně i obchodní centrum. Zatím se však nepodařilo ani vedení města, ani investorovi této lokality najít společnou řeč například se společnostmi Lidl a Albert. V dohledné době má proběhnout jednání se zástupci společnosti Billa. „Při tomto nárůstu obyvatel by bylo dobře, aby na této straně města byl nějaký větší obchod,“ uvažuje starosta. Budoucnost malých prodejen na náměstí by tento supermarket ohrozit neměl. „Pokud přežijí současné celkem nesmyslné uzavření, ohroženi výstavbou nebudou,“ míní starosta.

Po zvýšení počtu obyvatel by se Polná mohla stát druhým největším městem Jihlavska. Aktuálně je s pěti tisíci dvěma sty lidmi čtvrtá. Zhruba o sto obyvatel více má Telč, o pět set Třešť. „Není to o tom, abychom přeskočili Třešť nebo byly na stejné úrovni s Telčí. Je to o tom, že lidé mají o bydlení tady prostě zájem,“ řekl závěrem Skočdopole.