Akce nese název „Sraz Boroviňáků", není však určena pouze těm, kteří v továrně pracovali, nebo těm, kteří bydlí v přilehlé čtvrti Borovina. Zván je každý, kdo se chce pobavit nebo vidět, jak Borovina žila před lety, kdy byla plná kulturních a sportovních organizací, měla vlastní divadlo a orchestr, a kdy se zdejší život odvíjel podstatně odlišným směrem než v ostatních částech Třebíče.

Velkou atrakcí „Srazu Boroviňáků" bude moderovaná zážitková jízda turistickým vláčkem, který bude v podstatě sloužit jako stroj času. Vyjede z roku 1842, kdy byla továrna založena, a cestou mine několik živých obrazů ztvárněných ochotníky z divadelního souboru Ampulka a jejich přátel. Půjde o krátké vtipné scénky, které se budou vztahovat k bohaté minulosti továrny a přilehlé čtvrti a které cestující seznámí s již zmíněnými Budischowskými a Baťou. Chybět ale nebude ani německý zábor továrny za okupace či ukázka schůze z 50. let s proslovy typickými pro tehdejší dobu. Kdo bude chtít, bude se moci svézt v bryčce s koňským spřežením nebo v legendární Tatře 603. Ta bude jedním z mnoha historických vozidel, která si dají v Borovině ten den sraz. Dorazit by měl i „kulatý" autobus Škoda 706 RTO, jejž mnozí používali právě při cestách do zaměstnání.

Lidé se uvidí na fotografiích a filmech

Akce navazuje na výstavu fotografií ze staré Boroviny, kterou lze stále navštívit v třebíčském Alternátoru. Na její vernisáž letos v květnu přišlo přes 400 lidí, z nichž mnoho později přineslo další snímky zachycující život v Borovině a v továrně před desítkami let. Část těchto fotografií bude na „Srazu Boroviňáků" také vystavena, organizátorům se dokonce podařilo sehnat i záběry borovinského filmařského kroužku, takže mnozí z návštěvníků možná uvidí sami sebe, jak se v 60. létech účastní dětských zimních her, cvičí na spartakiádě nebo jak jejich dědečci soutěží v chytání štik v Borovinském rybníku. Některé z fotografií se objeví také na kalendáři pro rok 2017, který si lidé budou moci poprvé koupit právě na této akci.

Borovina má samozřejmě i své slavné obyvatele a rodáky. Na sraz měla dorazit eurokomisařka Věra Jourová a herec Jiří Pecha. Po celý den se o dobrou zábavu bude starat dechový orchestr Horanka. Ten na pódiu dvakrát vystřídají loutkoherci z Velkého Meziříčí, aby dětem se svými velkými loutkami zahráli veselou pohádku. Speciální program bude i v Ekotechnickém centru Alternátor, kde budou vystaveny boty vyrobené v tehdejším podniku BOPO Třebíč a kde také proběhne zajímavá prezentace o vývoji designu těchto bot.

Akce „Sraz Boroviňáků" se bude konat v sobotu od 10.30 do přibližně 18. hodiny v bývalém areálu obuvnické továrny v Třebíči-Borovině, převážně na ulici Tomáše Bati.