Výstavba nových bloků se podle třebíčských aktivistů posouvá kupředu pomalým tempem. „Neustálé mlžení a přešlapování na místě a oddalování definitivního rozhodnutí o nové výstavbě je škodlivé. Proto udělejte rozhodnutí a vyhlaste, že nový blok se bude stavět v Dukovanech v termínech tak, jak to určuje aktualizovaná státní energetická koncepce a Národní akční plán pro jadernou energetiku, možná i v termínech rychlejších,“ zmiňuje Dukovanská výzva a zdůrazňuje, že stavba nového jaderného bloku je důležitá nejen pro dukovanský region, ale zejména pro budoucí energetickou bezpečnost a nezávislost České republiky.

Koncertní sbor Slunko.
Zpívat, zpívat a zpívat. Třebíčský sbor Slunko slaví 40 let

Dukovanskou výzvu předali zástupci regionu už vládě Bohuslava Sobotky. „Marně jsme čekali na reakci, slušností je aspoň odpovědět, ale nestalo se nic,“ vysvětlil předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš a dodal, že zástupci regionu se rozhodli předat Dukovanskou výzvu II současné vládě.

Dukovanskou výzvu II podepsali za Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš, za Energoregion 2020 Vladimír Měrka, za Ekoregion 5 Petra Jílková, za Okresní hospodářskou komoru Třebíč Richard Horký, za Občanskou bezpečnostní komisi Aleš John, za Rouchovany Vladimír Černý a za Dukovany Miroslav Křišťál.