Agresivní pacienti nebo bezdomovci, kteří hledají ve spletitých chodbách útočiště. I to jsou problémy, se kterými se nemocnice 
v krajském městě potýká.

A od května tyto problémy řeší tři noví zaměstnanci nemocnice. Jsou to lidé, kteří tuto práci získali prostřednictvím úřadu práce.

„Ostrahu jsme již měli, 
ale byla to najatá firma. Nyní se nám podařilo získat zaměstnance na plný úvazek, a to díky dotaci z úřadu práce, kterou jsme rádi využili," informovala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Noví zaměstnanci nemocnice se po chodbách pohybují v černých oblecích, takže jsou snadno rozpoznatelní, a pokud má někdo z pacientů či návštěvníků nemocnice problém, může se na ně obrátit.

„Ostraha prochází nemocnici v nočních hodinách, kdy bývají problémy největší. Funguje i o víkendech. Ochranka obchází areál celé nemocnice, a pokud je nějaká potíž, přivolá policii, případně věc vyřeší sama. Problémy bývají kromě večera a noci předev-ším v zimě, kdy jsou potíže s bezdomovci, kteří se do nemocnice chodí zahřát. Občas bývají také potíže 
s agresivními pacienty," přiblížila Zachrlová.

Ochranku si jihlavská nemocnice najala na konci roku 2014, kdy už byla situace s bezdomovci neúnos-ná. Díky ostraze se situace zlepšila. „Ubylo drobných krádeží, kdy se kradly toaletní papíry, žárovky nebo desinfekce. Ale samozřejmě všemu zamezit nejde. Stalo se třeba, že nám někdo posprejoval toalety a chtěl ukrást umyvadlo, což se mu ale nepodařilo, protože byl vyrušen. Stihl tedy jen odmontovat hadice," řekla Monika Zachrlová. Stávalo se například i to, že bezdomovci si na veřejných toaletách prali prádlo nebo močili do květináčů. Něko-lik incidentů na vlastní kůži zažili třeba i údržbáři nemocnice, kdy bezdomovci napadli recepční nemocnice.

Ochranku si však musela jihlavská nemocnice platit, hlídací služba ji vyšla na deset tisíc korun měsíčně.

Nyní nemocnici chrání přímo zaměstnanci nemocnice, kteří jsou placeni úřadem práce.