Tentokrát se však dětské volby v Olešné uskutečnily na jiném místě. „Volební místnost byla většinou v sále na obecním úřadu v Olešné. Tuto sobotu se tam ale bude konat hasičský ples, takže se volební místnost pro prezidentské volby přesunula do školní jídelny,“ informovala ředitelka Základní školy a Mateřské školy Olešná Romana Šulcová.

I volby na olešenské základní škole se uskutečnily tak trochu provizorně. „Děti volily svého favorita v jednotlivých třídách. Paní učitelka je obešla s lístečky a krabičkou, do které své hlasy vhazovaly. K našim již tradičním volbám jsem také vytiskla plakátek, kde děti jednotlivé kandidáty s přiřazenými čísly našly,“ popsala Šulcová průběh prezidentských voleb.

Ilustrační foto.
Policie hledá modrý Peugeot 206, auto srazilo cyklistku

Nepovinných voleb v Olešné se zúčastnilo celkem 46 ze 47 žáků. „U dětí zvítězil Jiří Drahoš, který získal 14 hlasů. Na druhém místě se umístil Michal Horáček se sedmi hlasy a třetí byl Marek Hilšer, kterému děti daly šest hlasů,“ prozradila Šulcová výsledky voleb s tím, že celkem sedm hlasů bylo neplatných.

Tentokrát se volby na základní škole uskutečnily narychlo. „Ve čtvrtek jsem u dětí zjišťovala, zda by měly o volby zase zájem. Setkala jsem se s pozitivními ohlasem. Dětem jsem tak dala za úkol, aby se o prezidentských volbách a jednotlivých kandidátech doma s rodiči pobavily,“ řekla Šulcová.

Dodala také, že dnes ale bylo na dětech vidět, že se na toto téma doma s rodiči celkem baví. „Po volbách měly děti přes celou tabuli napsané jméno Horáček, takže je vidět, že tím žijí. Navíc byly děti z voleb nadšené a aktivně se zapojovaly,“ přemítala Šulcová.

Letos poprvé volili žáci od první do páté třídy základní školy kandidáty, kteří o prezidentský post bojují i ve skutečnosti. Posledně totiž děti volily své nejoblíbenější jídlo, jindy zase hlasovaly o tom, kdo je jejich nejoblíbenější hrdina.
 

První kolo prezidentské volby v Havlíčkově Brodě.
Zemanovi se na Vysočině dařilo. Připomeňte si průběh voleb v naší reportáži