Ti totiž od listopadu minulého roku musí při závěrečných zkouškách zvládnout před komisařem dvanáct disciplín, mezi nimiž je například kličkování mezi kužely. A právě k přezkoušení motocyklistů má nově asfaltová plocha u kolejí sloužit. Až po tom, co motorkáři předvedou svůj um na zkušebním hřišti, vyjedou spolu s komisařem do silničního provozu.

ASFALT ZA MILION

„Toto místo jsme vybrali i s ohledem na to, že je blízko odboru dopravy. Přezkušování motorkářů by tam mělo být dvakrát do týdne. Zda se ve zbylém čase bude plocha autoškolám pronajímat, o tom se ještě debatuje," uvedl Ján Tinka z jihlavského odboru dopravy s tím, že město je povinno testovací plochu pro motorkáře zajistit. Některé jihlavské autoškoly, jako například autoškola Musil, však svá cvičná hřiště pro začínající řidiče mají.

Celá akce vyjde město přibližně na jeden milion korun. „Musí to být ideální rovina, takže se to vyfrézuje, a pak se položí nový asfalt, na který se nakreslí i místa pro kužely," dodal Tinka. V místě by pak měly vzniknout i kanceláře.

Plocha pro závěrečné zkoušky motocyklů by měla začít svému účelu sloužit 
1. června. „To, že cvičná plocha vzniká až teď, nás nijak neomezovalo. Přes zimu se na motorkách nejezdí a poslední závěrečné testy jsme dělali v říjnu ještě podle starého zákona," řekl majitel jedné z jihlavských autoškol Josef Bydžovský. On sám by pak uvítal, kdyby město dalo autoškolám plochu k dispozici i mimo závěrečné zkoušky. „Platím si cvičnou plochu, kde se učíme jezdit, ale kdyby mi město nabídlo tuto, určitě bych to využil," dodal Bydžovský.

Se vznikem tréninkové plochy bude místem omezen průjezd automobilů, které si tudy často krátí cestu ze třídy Legionářů na Jiráskovu ulici ke společnosti Ferona a vyhýbají se tak semaforům. Zákaz vjezdu bude platit i pro kamiony, které v místě často parkují. Průchod chodců bude povolen.

Zástupci města však v souvislosti s prostorem u městského nádraží dlouhodobě hovoří o vzniku nového autobusového nádraží. „To je stále v plánu, ale terminál má být vybudován až v roce 2023. Řešíme ještě převod majetku drah a podobně," uvedl náměstek primátora pro úsek dopravy Jaroslav Vymazal (ODS).
Součástí stavby terminálu by také mělo být vybudování nových silnic. Jedné od budovy městského nádraží na ulici Havlíčkova a druhé od budovy ke společnosti Ferona, kde právě zkušební plocha pro motocyklisty vzniká. Zda tedy bude či nebude za pět let sloužit svému účelu, není jasné.

„O stavbě terminálu se mluví už asi deset let. Ale kdoví, kdy k ní dojde," reagoval na námitku Tinka a dodal, že zástupci města uvažovali, že pro vznik cvičiště zvolí i jinou plochu, ale tato se vzhledem k poloze zdála nepříhodnější.

IVANA HOLZBAUEROVÁ